Підйом, столице!

02.04.2013

Волонтери та партійні активісти роздали в Києві сотні тисяч листівок із закликом прийти 2 квітня на мітинг під Верховною Радою за якихось два дні. Але скільки народу прийде під парламент, щоб «дотиснути» більшість у призначенні виборів мера на червень? І чи розглядатиме ВР це питання сьогодні взагалі?

«Після цієї дати (2 червня, на коли опозиція вимагає призначити вибори) Київрада не матиме жодного морального і конституційного права керувати містом і розпоряджатися його долею», — заявляють деякі опозиціонери. Дехто навіть додає, що не платитиме у громадському транспорті та за комунальні послуги, за рахунок яких годується призначена Віктором Януковичем місцева влада.

Але виявилося, що підконтрольний Банковій апарат парламенту вирішив пошити громадськість і опозицію в дурні та переніс розгляд «київського» питання на четвер, 4 квітня. Мовляв, ну й чого ви прийшли, все одно це питання сьогодні не розглядається. Але вимоги опозиції незмінні: в будь–якому разі питання про київські вибори ВР має розглядати сьогодні, щоб ­«встигнути» з призначенням дня голосування на 2 червня.

«Останні природні катаклізми в Києві настільки яскраво виявили неспроможність намісника Януковича в Києві Попова керувати столицею, що владі все складніше пояснювати своє небажання призначати вибори... У Януковича не залишилося й найменшої надії зберегти контроль над столицею — особливо після того як Попов продемонстрував свою повну професійну непридатність, безгосподарність та безвідповідальність, які проявилися у повній відсутності реальної боротьби з наслідками стихії», — каже заступник голови ВО «Свобода», народний депутат Андрій Мохник.

Керівництво Партії регіонів за сприяння Конституційного Суду хоче домогтися, щоб вибори мера та міської ради столиці відбулися через два роки синхронно, з місцевими виборами по всій Україні. За словами БЮТівця Юрія Одарченка, який на власні очі бачив подання «регіоналів» до КС, питання позачергових виборів у документі не порушується взагалі. Його суть — це проведення чергових виборів у Києві у 2015 році. Більше того, до розгляду згаданого подання КС досі не брався. Опозиціонер переконаний, що судді роблять усе, щоб відтягнути або взагалі скасувати проведення виборів у столиці.

Політолог Володимир Фесенко наголошує, що затягування із призначенням виборів у Києві, які не вигідні нинішній владі, може стати небезпечним прецедентом, що пошириться і на президентські вибори.

Тож чималий розрахунок «УДАРу», «Свободи» і «Батьківщини» покладено на «глас народу» та опір диктатурі «з вулиці». І надзвичайно важливою в цьому є кількість людей на маніфестації за право обирати владу — звичайних киян. Фесенко погоджується: чисельність протестуючих може вплинути на рішення парламентаріїв. «Якщо прийде кілька сотень, навіть 2–3 тисячі, і просто помахають прапорами — буде діяти інший сценарій», — попереджає політолог.

Але не спали і з протилежного боку «барикад». Наприкінці минулого тижня у соцмережі «ВКонтакті» з’явилися оголошення про підробіток для молоді віком до 30 років. «Терміново потрібні люди! Мітинг 2.04! Працюємо з 10:00 до 12:00, оплата 40 гривень. За кожну годину простою +15 гривень», — такими оголошеннями рясніє інтернет. На уточнюючі запитання відповідь: «Працюємо на ПР», «стрілка» у Маріїнському парку біля фонтану на 9:20, по прибутті потрібно набрати номер телефону зв’язкового. В іншому оголошенні на «Фейсбуці» пропонувалося постояти три години в масовці за 50 гривень. Водночас голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов божиться, що прихильників ПР під парламентом сьогодні не буде.

«Ми сподіваємося, що з нашого боку буде не менше 10 тисяч людей, ми зробили для цього все можливе, — сказав у коментарі «УМ» «свободівець» із Шевченківського району Юрій Левченко. — До несподіванок «Свобода» завжди готова. Дійсно, буде чимало людей непартійних, але серед них буде багато наших партійців, які зможуть належним чином реагувати на будь–які провокаційні дії з боку влади. Я не думаю, що щось таке у них вийде. Події під Українським домом показали, що ми завжди готові дати належну відсіч».