НОВИНИ ПЛЮС

29.03.2013

Смерть Бориса Березовського

У Лондоні відкрилися офіційні коронерські слухання у справі про смерть Бориса Березовського. Один поліцейський повідомив суддям, що загиблий російський опозиційний олігарх перебував на підлозі у ванній, його шия була обвита зашморгом, а шматок шнура з такого ж матеріалу був прив’язаний до душової штанги. У поліції не виключають, що Березовський, можливо, був убитий, але говорять, що в них немає доказів, які підтверджують це.

Клаус не зрадив батьківщину

Конституційний суд Чехії не задовольнив подання Сенату про імпічмент президента Вацлава Клауса. Сенат обвинувачував главу держави в «державній зраді», що нібито полягала в амністії майже третини ув’язнених.

Термін президентських повноважень Клауса вже сплив, і 7 березня присягу прийняв новий президент Мілош Земан. У разі задоволення подання Сенату Клауса позбавили б президентської пенсії та інших привілеїв.

Суворі вироки для лідерів боснійських сербів

Гаазький трибунал засудив двох колишніх високопосадовців Республіки Сербської за воєнні злочини під час боснійської війни 1992—1995 років. Колишнього міністра внутрішніх справ Мічо Станішича та екс–керівника поліції РС Стояна Жупляніна засудили до 22 років ув’язнення. Судді дійшли висновку, що вони брали участь у втіленні плану ліквідації в краї мусульман та хорватів. У вироку перерахували факти викрадень, тортур та убивств тисяч людей, скоєних поліцією Республіки Сербської та воєнізованими формуваннями боснійських сербів.

Суд тривав з 2009 року. Станішич добровільно здався трибуналу у 2005–му. Жупляніна заарештували через три роки згодом. Обидва свою вину у воєнних злочинах заперечували. Процес стосовно політичного лідера боснійських сербів Радована Караджича та керівника штабу Ратко Младича ще триває.

Вирок для сина екс–президента Киргизії

Син колишнього президента Киргизії Курманбека Бакієва — Максим Бакієв — заочно засуджений судом Бішкека до 25 років ув’язнення та конфіскації майна. За даними генеральної прокуратури Киргизії, Бакієв–молодший, який до квітня 2010 року очолював центральну агенцію з розвитку, інвестицій та інновацій, винний у незаконній приватизації пансіонату «Витязь», махінаціях в галузі гідроенергетики, тиску на посадових осіб з метою підписання ними заздалегідь невигідних для держави контрактів.

На цей час Максим Бакієв перебуває у Британії, куди він виїхав після революції 2010 року. Минулого року на прохання правоохоронних органів США його заарештували у Лондоні, але пізніше випустили на волю.

Кіпрські банки відновили роботу

Учора опівдні відкрилися банки Кіпру і працювали до 18–ї години. Кіпріотам видавали готівкою не більш 300 євро в день. У столиці Нікосії чергували посилені наряди поліції, які стежили за правопорядком біля банків. Перед банківськими філіями ще до відкриття почали вишиковуватися черги передусім з людей старшого віку. На всіх радіо– та телеканалах офіційні представники закликали жителів Кіпру зберігати спокій і утриматися від зайвого візиту до фінансових установ. Банки Республіки Кіпр були закриті з 16 березня, досі готівку можна було отримати тільки в банкоматах.

Єгипетські вибори відтерміновано

Через безупинні акції протесту і сутички між прихильниками уряду та опозиції вибори у Єгипті відкладено на півроку. Виборчий процес мав стартувати наприкінці квітня, проте тепер він почнеться не раніше жовтня. Ісламістський уряд «Братів–мусульман» та світська опозиція звинувачують одне одного у насильстві. Президент Мохамед Мурсі пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності деяких опозиційних лідерів, які, на його думку, закликають до кровопролиття та бунту.

В Олімпійського стадіону «їде дах»

Міська влада Ріо–де–Жанейро закрила на невстановлений час стадіон, який має бути головною ареною літніх Олімпійських ігор 2016 року. Фахівці виявили в покрівлі арени недоліки, що можуть становити загрозу для життя глядачів з огляду на ризик обвалу. Мер Ріо Едуардо Паеш визнав, що дах може завалитися при швидкості вітру 60 км/год, і влада має діяти з усією суворістю.

Стадіон імені Жоао Авеланжа був відкритий 2007 року до Панамериканських ігор і, на думку багатьох експертів, вважався найсучаснішою спорудою Латинської Америки. Тепер мер каже, що арену реконструюють, принагідно збільшивши кількість місць, оскільки на цей час стадіон може приймати лише 47 тисяч глядачів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>