«Уряд зможе очолити тільки псих»

29.03.2013
«Уряд зможе очолити тільки псих»

Союзу П’єра–Луїджі Берсані (ліворуч) та Маріо Монті замало для більшості. Фото з газети «Репуббліка».

Після позачергових парламентських виборів в Італії минув місяць, і вчора лідер Демократичної партії П’єр–Луїджі Берсані мав повідомити президентові країни Джордже Наполетано про склад коаліційного уряду. Однак переговори щодо цього просувалися з величезним скрипом і цілком могли зайти в глухий кут.

Нагадаємо, фаворити виборів — лівоцентристи Берсані — набрали менше голосів, ніж очікувалося. В нижній палаті в них є більшість, а от у сенаті — лише 123 крісла зі 158 необхідних. Аби створити уряд, потрібно домовлятися, а з цим — великі проблеми. Очевидним союзником Берсані стала центристська фракція «Демократичний вибір» нинішнього технічного прем’єра Маріо Монті, однак її 19 голосів ситуацію не рятують. За повідомленням газети «Репуббліка», у вівторок та середу Берсані мусив проводити переговори з головними антагоністами — правоцентристами із блоку «Народ свободи» екс–глави уряду Сильвіо Берлусконі.

Лише така «широка» коаліція може врятувати кризову Італію від ще одних позачергових виборів. За повідомленням італійських ЗМІ, самого Берлусконі — голов­ного опонента Берсані — на цьому рандеву не було. Правих представляли Анджеліно Альфано, секретар партії «Народ свободи», та Роберто Мароні з «Ліги Півночі», союзників «НС». За припущеннями експертів, в «уряді кота й собаки» П’єр–Луїджі Берсані міг би стати прем’єром, а його заступником — Альфано. Надавати якісь посади Берлусконі необов’язково.

Угода з правоцентристами дозволить поновити роботу над порятунком італійської економіки, але вочевидь призведе до політичної смерті Берсані. Тож він і заперечує проти такого сценарію. Парламентарій від Демократичної партії Алессандра Моретті зауважила, що її політична сила готова співпрацювати з блоком Берлусконі «лише з питань проведення конституціональних реформ, тоді як із питань функціонування нового уряду між двома блоками існують нездоланні розбіжності, починаючи з самого факту участі в цих процесах пана Берлусконі».

Іншим варіантом міг би бути союз Демпартії із радикальним «Рухом 5 зірок» на чолі з колишнім актором–коміком Беппе Грілло, який узяв більше чверті голосів виборців–«противсіхів». Однак представники «п’ятизіркових» заявили, що за жодних умов не вступлять у коаліцію, в якій присутні скомпрометовані політичні сили, котрі керували країною в останні десятиліття.

«Прем’єр–міністром країни в нинішніх умовах захоче стати лише психічно хвора людина», — цитує реакцію Берсані Бі–Бі–Сі. Нагадаємо, що відсутність дієвого уряду Італії може спричинити обвал не лише економіки Італії, а всієї єврозони.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>