У світлі Міньйона

29.03.2013

В Україні з офіційним візитом побував Генеральний секретар Парламентської Асамблеї Ради Європи Жан–Клод Міньйон. Він зустрівся з Президентом Віктором Януковичем, Головою ВР Володимиром Рибаком, керівниками опозиційних фракцій Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком, донькою ув’язненої екс–Прем’єрки Євгенією Тимошенко, а також дружиною ув’язненого Юрія Луценка Іриною. В ході зустрічей чільний європарламентар закликав українську владу без вагань проводити реформи, зокрема конституційну, судову, реформу правохоронних органів, чого вимагає ЄС. Для цього слід активізувати співпрацю з органами Ради Європи, перш за все — з Венеціанською комісією. Не обійшли увагою й тему політв’язнів, яка є однією з основоположних позицій «списку Фюле», виконання яких дозволить Україні підписати угоду про асоціацію з ЄС у листопаді.

Президент Янукович запевнив пана Міньйона, що влада налаштована на співпрацю з ЄС і виконання спільного плану дій до 2014 року. Генсек ПАРЄ укотре наголосив, що Україна повинна зробити, аби підписання угоди про асоціацію відбулося, — покласти кінець вибірковому правосуддю, здійснити судову реформу, реформи правоохоронних органів і виборчого законодавства, врегулювати справу Тимошенко. Міньйон підкреслив, що в разі непідписання угоди з ЄС у листопаді ц.р. це питання можуть відкласти на кілька років.

«Як член Ради Європи Україна брала на себе низку важливих зобов’язань для забезпечення європейських цінностей. Не може називатися європейською країна, де є політичні в’язні. Не може бути європейською влада, яка обмежує права і свободи людей. Цю ситуацію треба виправляти, — сказав учора під час зустрічі з Міньйоном лідер «УДАРу» Віталій Кличко. — Наша позиція чітка: Україна, її громадяни не повинні відповідати за дії влади. Санкції Європи, про які ми говоримо, не мають стосуватися країни та її громадян. Обмеження повинні стосуватися конкретних порушників прав і свобод людини, організаторів політичних репресій і фальсифікацій на виборах».

Арсеній Яценюк у розмові з генсеком ПАРЄ зауважив, гальмом для здійснення необхідних країні реформ є політична й економічна корупція. А прийняття змін до Конституції є справою парламенту, а не «народного референдуму», який ініціює на свою користь Янукович. Виправити ситуацію, за словами пана Арсенія, зможуть лише чесні й прозорі президентські вибори.

«Політв’язнів не повинно бути ніде у світі, і Європа має бути тому прикладом, — прокоментував для «УМ» політолог Дмитро Видрін. — У ПАРЄ не вважають Юлію Тимошенко і Юрія Луценка політичними в’язнями, але їхні звинувачення вважаються політично мотивованими. Хоча їх судили не за політику, а за конкретні справи».