Рятівна смс–ка

27.03.2013

Кількість жертв руйнівної повені на Прикарпатті 23—27 липня 2008 року могла, переконують фахівці, бути значно меншою, якби людей встигли вчасно повідомити про наступ страшної стихії. Тоді розбурхана вода забрала життя 36 мешканців краю, декого захопивши зненацька в ліжку.

Нинішньої весни, на думку метеорологів, рівень води в більшості прикарпатських річок не повинен перевищити середньорічні показники, хоча березневі вибрики погоди на теренах Західної України можуть суттєво погіршити оптимістичні довгострокові синоптичні прогнози. Тому, сподіваючись на краще, місцеві рятувальники готуються до гіршого. Один із запобіжних заходів уже ­встигли застосувати, уклавши угоду про співпрацю з компанією «Київстар», мобільний сигнал якої покриває 95 відсотків території Івано–Франківщини.

«Вчасне оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій мінімізує збитки та упередить загибель людей, — переконує начальник управління Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) в області Володимир Чернецький. — Системи оповіщення, які діяли до цього часу, морально і фізично застаріли. Тому відтепер залучатимемо до оповіщення населення системи зв’язку мобільних операторів».

Отже, з нинішньої весни інформація про загрози підтоплення, зсуву ґрунтів, схо­дження лавин, селевих потоків та інший природний екстрим миттєво надходитиме до мешканців небезпечних зон відразу після того, як керівник територіального управління ДСНС пiдпише рішення про оповіщення населення. Черговий рятувальник розішле смс–повідомлення передусім очільнику райдержадміністрації, міським, селищним чи сільським головам, депутатам сільрад, учителям та священикам. А вже вони передаватимуть сигнал «SOS!» своїм землякам.