Пішли на Київ. Дрібними кроками

22.03.2013
Пішли на Київ. Дрібними кроками

У секторі «Батьківщини» відповідним жестом відреагували на позицію «регіоналів», які вчора вранці «провалили» перше голосування постанови щодо виборів у Києві. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Учора Верховна Рада з другої спроби прийняла в першому читанні постанову про проведення ви­борів мера Києва та Київради. За це рішення проголосували 293 депутати. Фракція Партії регіонів пообіцяла скоротити термін підготовки постанови до другого читання. За словами лідера «Батьківщини» Арсенія Яценюка, це дасть можливість розглянути постанову вже наступного сесійного тижня. Опозиція поспішає, адже якщо постанову про вибори не буде затверджено до 2 квітня, то вибори в столиці «не встигнуть» відбутися 2 червня, а значить, відтермінуються, в кращому разі, до липня, що грає на руку партії влади та її висуванцю Олександру Попову.

Слід сказати, що ще на вранішньому засіданні «регіонали» і комуністи «провалили» голосування «київської» постанови. Під вигуки «Ганьба!», що лунали з «сектору» опозиції, «за» проголосували лише 179 карток нардепів при необхідних 226. «Провалили» постанову комуністи та ПР. Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко заявив, що фракція Партії регіонів не голосувала, тому що «спочатку постанову потрібно прийняти за основу, а потім вже ставити на голосування у цілому». Проте антивладні фракції переконані, що це тільки відмовки, головна мета «регіоналів» — зробити так, щоб вибори у Києві відбулися взагалі разом із президентськими в 2015 році.

Під час словесних баталій Віталій Кличко наголосив, що у влади є різні сценарії для втілення цієї мети, і якщо опозиція це допустить — країні загрожує диктатура. «Зараз вони роблять усе, щоб не втратити контроль над столицею», — підкреслив лідер «УДАРу». Під час свого виступу з трибуни ВР він згадав, як був депутатом Київради: «Партія регіонів у Київраді зав­жди голосувала з Черновецьким, коли були голосування щодо дерибану парків і скверів, знищення пам’яток культури, і тому відповідальна за те, що сьогодні відбувається в столиці».

Один зі сценаріїв, на які розраховує провладна сила, — це рішення Конституційного Суду. Як відомо, 48 депутатів–«регіоналів» звернулися до КС із проханням дати офіційне тлумачення низки статей Конституції і закону про місцеві вибори з приводу того, чи можуть в Києві проводитися чергові вибори до 2015 року. Тепер ПР натякає, що дату виборів у столиці можна встановити тільки після рішення КС. «Конституційний Суд уже показав, що тлумачить не Конституцію, а позицію Банкової, і фактично є її речником», — прокоментував таку позицію очільник «Свободи» Олег Тягнибок.

Затягування вирішення з призначенням місцевих виборів у Києві може стати небезпечним прецедентом, який може бути поширений і на інші вибори, в тому числі президентські, вважає голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. «Ще вчора було зрозуміло, що регіонали не готові голосувати за вибори 2 червня, і для цього шукали будь–які юридичні зачіпки. Якщо вибори 2 червня не відбудуться, то після травня у Києві не буде легітимної влади. Тобто закінчаться повноваження Галини Гереги як виконуючого обов’язки міського голови, не буде ні секретаря Київради, ні депутатів, і будь–які рішення, які будуть прийматися після травня, будуть нелегітимними», — підкреслив Черненко в інтерв’ю «Інтерфакс–Україна». На його думку, є три виходи із ситуації: КС може вирішити, що вибори мають бути проведені цього літа, або винести вердикт про те, що чергові вибори в столиці повинні проводитися в 2015 році. Третій варіант, на думку Черненка, — «коли КС просто довго не розглядає це питання, і таким чином ситуація залишається у підвішеному стані».

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Зі ста робочих днів нинішня Верховна Рада пропрацювала лише сім, порахували активісти руху «Чесно». За їхніми даними, лише 21,9% нардепів знають, де розташована приймальна депутата ВР по його округу. Загалом лише 168 із 445 депутатів оприлюднили інформацію про свої приймальні. Серед них 25% депутатів від Партії регіонів, 44% — від «Батьківщини», 95% — від «Удару», 31% — від «Свободи», 22% — від КПУ та 50% — позафракційних. Що стосується помічників нардепів, то лише 60 осіб надали повний список своїх помічників, а 21% народних обранців відмовилися оприлюднити такі дані.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада таки призначила дату позачергових виборів у Василькові на 2 червня поточного року. Постанову з цього приводу підтримали 343 депутати (не голосували лише комуністи). Також ухвалено рішення про призначення позачергових виборів міських голів Алчевська, Ялти та 44 сільських рад.