Чи «живий» сирний десерт

21.03.2013

Слова «нешкідливо» і «корисно» — не ідентичні за значенням. Особливо слід про це пам’ятати, коли йдеться про їжу, якою люблять ласувати діти. Бо організмам, які ростуть, потрібні корисні для здоров’я продукти. До списку небагатьох з тих, які більшість хлопчиків та дівчаток визнають їстівними, входять, зокрема, сирні десерти. Але чи все те, назва чого милує слух мам, корисне? У цьому допоможе розібратися тестування семи сирних десертів зі смаком полуниці, яке провели спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз.

Магічне значення для споживачів, як для одного з героїв діснеєвського мультика про Чіпа і Дейла, має слово «сир». Навіть знежирений такий продукт (дієтологи рекомендують його вживати не дітям, а винятково дорослим) — це джерело повноцінного білка і кальцію. Навіть молочний жир — це сполука, насичена жиророзчинними вітамінами, яку легко засвоює людський організм. Утiм просто вершковий сир люблять не всі. Багатьом подобаються сирні десерти з фруктовими наповнювачами.

Продукцію на основі вершкового сиру: сирки, сиркову масу, креми, десерти і навіть торти роблять, переважно, відповідно до спеціального держстандарту. Він регламентує: основа таких виробів — натуральний сир, до якого додають вершки, масло, наповнювачі й добавки. Стандарт вимагає від виробників, щоб у такій продукції була достатня кількість кисломолочних бактерій, яка забезпечує їй статус максимально корисної. Хоча можуть бути і терміновані складники (оброблені високою температурою, які не містять корисних мікроорганізмів). Утiм є виробники, які випускають таку продукцію за власними технічними умовами (це дозволено). Тоді часто молочні жири частково замінюють рослинними. А ще нерідко — щоб збільшити термін придатності — виробники роблять молочнокислу продукцію «мертвою», без достат­ньої кількості корисних бактерій. І «здобрюють», за назвою корисні десерти харчовими добавками.

«Щоб вибрати «правильний» сирний десерт, потрібно уважно читати етикетку, назву продукту і його склад, — радить керівник Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — У десерту має бути максимально натуральною й основа (вершковий сир та інші молочні інгредієнти), і наповнювач. Проте не варто лякатися, коли до складу входять стабілізатор, крохмаль, желатин, пектин. Щоправда, надмір крохмалю може зіпсувати смак десерту. Визначити, чи «живий» десерт, можна за терміном придатності. Якщо він — кілька місяців, така продукція точно «мертва».

Спеціалісти «Тесту» дослідили сiм зразків сирних десертів iз наповнювачем або лише з полуниці, або з полуниці з чимось. У лабораторії з’ясували, що полуничні «Дольче», «Простоквашино» (домашній десерт), «Любимчик», «Чудо» (полуниця–суниця) і «Даніссімо» (полуниця–білий шоколад) містили навіть більше молочнокислих корисних бактерій, ніж того вимагає відповідний стандарт. У продукції «Смачненький» (за етикеткою, сирок збитий iз наповнювачем) та «Растiшка» (десерт молочний iз сирковим кремом, полуниця+абрикос) їх виявилося менше від норми, яка б давала їм право називатися «живими». Обидва виготовлені не за ДСТУ.

Найдешевший iз протестованих — «Любимчик», 3,77 грн. за 100 г. Але це молоковмістний продукт iз замінниками молочного жиру. Найдорожчий — «Даніссімо» — 6, 93 за 100 г.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>