Вибухи під Новобогданівкою

20.03.2013

«На території колишніх артилерійських складів поблизу Новобогданівки розпочалися роботи з остаточного знешкодження залишків ви­бухонебезпечних предметів». Коли ж це було, силкуєтеся згадати ви: два чи три роки тому? Якби ж то: повідомлення прес–служби Запорізької облдержадміністрації подано 15 березня 2013–го під рубрикою «Новини». І це, на жаль, не помилка: знову на ліквідацію зібраних боєприпасів колишньої артбази №275 витрачають бюджетні кошти, яких, як відомо, так не вистачає у казні держави для підняття рівня життя зубожілого народу.

«Усе відбувається за планом, не зафіксовано жодної нештатної ситуації, — акцентував на зустрічі з журналістами перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко. — Наразі підготовлено вісім закладок iз вибухонебезпечними предметами, які сьогодні (15 березня. — Авт.) буде знищено та утилізовано. З них 430 боєприпасів виявили працівники Головного територіального управління МНС у Запорізькій області на технічній території, ще 4130 — знайдено на адміністративній території об’єкта військовослужбовцями (їх відрядило до Новобогданівки Міноборони України. — Авт.)».

Посадовець повідомив, що знищуватимуть зібрані вибухонебезпечні предмети щоп’ятниці. Люди, мовляв, поінформовані про виконання цих робіт за «безпечною процедурою»: відповідні служби контролюють і відстань до населених пунктів, і силу ударної хвилі. До навколишніх сіл долинатимуть лише звуки вибухів... Можна тільки здогадуватися, як «тішитимуть» вибухи слух мешканців сіл, котрі упродовж кількох років поспiль зазнавали де–факто обстрілу (були й людські жертви). «Безпечна процедура» триватиме до 20 квітня — як мінімум, бо ж піротехнікам може завадити «несприятлива погода». Мабуть, не стільки погода «пригальмує», як реальний — його військові можновладці, очевидно, не знають або приховують — обсяг робіт на територіях iз вилучення боємотлоху. Недарма ж до робіт під Новобогданівкою з 1 березня залучено чимало регіонів України. До складу спецгрупи Міноборони з розмінування входять три десятки одиниць сучасної техніки і понад вісімдесят військовослужбовців, третина з яких — піротехніки; паралельно ведуть роботи майже стільки ж фахівців запорізької філії Держслужби з надзвичайних ситуацій. Лише за першу березневу п’ятиденку було знайдено 3078 вибухонебезпечних предметів, які розлетілися довкруж артбази під час пожеж.

На часі і проблема з утилізації дванадцяти тисяч тонн уламків бетону. Роботи мінімізувало бажання керівників Приморського, Приазовського і Бердянського районів за кошти громад забрати їх для укріплення берегів Азовського моря, аби те не так дошкуляло своїми штормами. Дозвіл на використання потенційного будматеріалу повинні дати екологи.

«Зачищення території Новобогданівської артбази цього разу має стати остаточним», — ідеться у повідомленні прес–служби Запорізької ОДА. На думку ж багатьох експертів процес може знову затягнутися — з вини офіцерів, так чи інакше причетних до бізнесу з реалізації боєприпасів. Адже їх і досі крадуть. Те, що Новобогданівка залишається зоною злочинного бізнесу, факт. «УМ» упродовж кількох років розповідала читачам про оборудки офіцерів з арсеналом боєприпасів артбази — по тому, як вона злетіла у повітря в травні 2006 року. Схоже, що запевнення військовиків про остаточне закриття проблеми — бажане, а не дійсне. Підстави не вірити генералам і посадовцям? Хоча б те, що начебто очищена від розкиданих боєприпасів територія, як і майно зліквідованої військової частини, вони не квапилися передавати місцевій громаді. А в Новобогданівці час від часу ловлять перекупників тих чи інших боєприпасів. Про один з інцидентів повідомляв Центр громадських зв’язків ГУМВС у Запорізькій області: у затриманих «Жигулях» правоохоронці вилучили п’ять гранат і півсотні детонаторів.