І побитися кортить...

20.03.2013
І побитися кортить...

Привид розпуску витає над парламентом. Опозиція зрозуміла, що блокування ВР — підстава для оголошення Президентом перевиборів, причому лише на мажоритарній основі. Очевидно, саме в такий спосіб Віктор Янукович надумав вирішити проблему непокірного парламенту. Учувши загрозу, опозиціонери вчора зняли блокаду президії. Щоправда, характер є характер: майже одразу після цього у відповідь на «провокацію» сталася масова бійка з кров’ю, нова блокада і... розблокування.

 

Яка ціна місця Власенка?

Уранці зареєструвалося 390 депутатів. Партія регіонів — відсутніх 22, позафракційні — відсутніх 10. «Ось чому «регіонали» провокували зрив сьогоднішнього засідання, у них немає більшості навіть згідно з електронною реєстрацією!» — написав у «Фейсбуці» «УДАРівець» Павло Різаненко.

Найперше Володимир Рибак оголосив про позбавлення депутатських повноважень, відповідно до рішень судів, нардепа з «Батьківщини» Сергія Власенка й «регіонала» Андрія Веревського. Замість бізнесмена від ПР мандат отримав «списочник» Олександр Козуб, який засвітився в Раді наприкінці минулого скликання як автор постанови про перевибори у п’яти проблемних округах. Замість Власенка до парламенту прийшов Роман Ставнійчук. БЮТівці планували ставити на голосування створення тимчасової слідчої комісії у справі позбавлення захисника Тимошенко мандату, але обійшлося тільки криками «ганьба».

Позафракційний Олесь Доній прокоментував це так: «Присягу у Верховній Раді прийняв «батьківщинівець», який заступив місце Власенка. Нагадаю, що після суду над Власенком один з претендентів на булаву (Яценюк. — Ред.) щось говорив про «повстання». Тепер же Власенка просто «злила» його рідна фракція (чи керівники цієї фракції). У мене є питання: чи правда, що новий депутат, який зайшов на місце Власенка, належить до «квоти Жванії»? Скільки коштує місце Власенка?»

Одним із перших питань на ранковому засіданні могло бути визначення дати проведення виборів мера Києва. Ініціював розгляд цієї теми лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко. Він вніс пропозицію, щоб після голосування про призначення дня голосування парламент прийняв кілька законів, які повернуть Києву самоврядування. Крім того, зазначив Кличко, ВР має ухвалити закон про проведення виборів мера в два тури, щоб міського голову обрала більшість громадян, а також закон щодо об’єднання посад мера і голови адміністрації, що поверне столиці самоврядування.

Опозиція хоче київських ви­борів 2 червня, однак процедурно це вже неможливо. Тож учора до Конституційного Суду пішло подання 48 депутатів, які просять розтлумачити порядок і строки призначення виборів.

За «фашиста» відповіли

Далі говорив голова фракції ПР Олександр Єфремов, причому російською мовою. «Свободівці» почали його перекрикувати: «Українська!» — й тупати ногами. Втім Єфремов не спинився. Наприкінці його виступу опозиція скандувала: «Ганьба!»

«Ну що, народе України, ти бачиш, що витворяють негідники з Партії регіонів і комуністи?» — полум’яно жестикулюючи, на трибуні став Олег Тягнибок. Назвавши російськомовний виступ Єфремова провокацією і свідомою демонстрацією небажання, щоб український парламент працював, лідер «Свободи» продовжив у революційній тональності: «Ця влада абсолютно знахабніла, вона не рахується ні з чим. Я хочу, щоб всі українці знали — нація повстає. Повстає проти поневолювачів і гнобителів. Початок акції «Вставай Україна!» пройшов у Вінниці, Ужгороді і Львові, й акція триватиме далі, бо народ не дасть, щоб його дурили й знущалися на українцями». Тягнибок торкнувся теми «народного референдуму», який ініціюють громадські організації сходу і півдня: «Вони хочуть провести вибори за мажоритарною системою, бо саме так зможуть їх сфальсифікувати. Ухваливши закон про референдум, намагаються змінити Конституційний лад в Україні».

«Регіонали» свистом, тупотінням і плесканням по столах намагалися заглушити виступ націоналіста. Однопартійці Тягнибока підтягнулися до трибуни вже без піджаків, уже цим натякаючи на розв’язку інциденту.

Бійка спалахнула, коли Тягнибока обізвали «фашистом». «Регіонал» Артем Семенюк розбив губу й окуляри «свободівці» Ірині Сех, яка відповіла ударом у вухо. У сутичці деякі «свободівці», стрибнувши на стіл, задіяли свій «фірмовий» напад на противника згори. Тим самим відповів Ельбрус Тедеєв. «Розійдіться, не позортесь», — гукнув Рибак й оголосив перерву.

У кулуарах опозиціонери заявили, що Єфремов свідомо пішов на провокацію, аби зірвати роботу Ради, оскільки «регіонали» не хочуть визначатися з датою виборів у Києві і ладні відтягувати їх аж до 2015 року.

Під звуки «піаніно»

Після годинної перерви трибуну розблокували, й лідер націоналістів продовжив: «Минулого тижня Прем’єр–міністр дозволив грубо принизити народних депутатів, ухваливши постанову, яка регламентує їхню присутність на засіданнях Кабміну. Крім того, з’ясувалося, що по понеділках відбуваються такі собі таємні засідання уряду. Учора на такому засіданні планувалося «роздерибанити» 5 мілярдів гривень. Що це за масонський Кабінет Міністрів?..»

Але сяк–так Рада запрацювала. Проголосували за порядок денний на другу сесію і... знову поскандалили. Адже частину голосів Партія регіонів за звичкою забезпечила «кнопкодавством». Потім «регіонали» визнавали це й виправдовувалися: мовляв, питання ж непринципове. Але, нагадаємо, відповідно до змін Регламенту, після виявлення таких фактів спікер має зупиняти голосування й видворяти «піаністів» із зали. Нічого ж такого вчора не було, натомість чільний діяч ПР Борис Колеснiков бігав на балкон сіпати за барки помічника одного зі «свободівців», який мав нахабство фіксувати факти неособистого голосування.

 

СТАТУС

Опозиція завтра проконтролює, чи Голова Верховної Ради України Володимир Рибак звернувся до Вищого адміністративного суду України з приводу позбавлення депутатських повноважень нардепа з фракції Партії регіонів, міністра оборони України Павла Лебедєва. Про це заявив на брифінгу лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Лебедєв уже три місяці суміщає посади, але Рибак не реагує на цю ситуацію, хоча «біг поперед всього світу за вказівкою Януковича, щоб позбавити мандата Власенка».