«Не просто відтинок — після Масляної до Великодня...»

«Не просто відтинок — після Масляної до Великодня...»

Цього тижня православні християни входять у Великий піст, який вважається найсуворішим. Тож багатьох турбує питання — як правильно харчуватися, аби за ці понад 40 днів і канонів не порушити, і здоров’ю не зашкодити.

Як зауважив «УМ» президент Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог МОЗ Олег Швець, краще утриматися від постування дітям, людям iз хронічними недугами, вагітним жінкам і матерям–годувальницям. «Добре зважити — постувати чи ні — мають також люди, чия робота пов’язана зі значними фізичними навантаженнями, адже вони можуть потребувати більшої кількості тваринного білка в раціоні, жирів, аби компенсувати втрати енергії, — наголошує Олег Віталійович. — Решті людей постування не протипоказане, а навпаки — може бути навіть корисним. Особливо тим, хто має надмірну вагу чи підвищений рівень холестерину у крові. Але хочу наголосити: здоровий спосіб життя — це не просто певний відтинок часу: після Масляної до Великодня. Уважними до себе, свого харчування слід бути завжди».

Чутливі арбітри здоров’я

Чутливі арбітри здоров’я

«Бачу ознаки вегето–судинної дистонії, незначний набряк у тканинах і трохи підвищену густоту крові, — розглядаючи мої безіменні пальці під мікроскопом, пояснює лікар–терапевт Марія Масалова. — Серйозного лікування не потребуєте, однак ваші капілярчики «просять» дещо скоригувати спосіб життя: більше рухатися, повноцінно відпочивати і збільшити споживання рідини».

Всі статті рубрики