Чутливі арбітри здоров’я

19.03.2013
Чутливі арбітри здоров’я

«Картинка» з–під капіляроскопа з’являється на моніторі комп’ютера, і лікар відразу вводить пацієнта «у курс справи».

Проблеми — як під мікроскопом

«Бачу ознаки вегето–судинної дистонії, незначний набряк у тканинах і трохи підвищену густоту крові, — розглядаючи мої безіменні пальці під мікроскопом, пояснює лікар–терапевт Марія Масалова. — Серйозного лікування не потребуєте, однак ваші капілярчики «просять» дещо скоригувати спосіб життя: більше рухатися, повноцінно відпочивати і збільшити споживання рідини».

Важко заперечити: прогулянок на свіжому повітрі у мегаполісі, в режимі «робота–дім» таки бракує. А гуляти, каже лікар, необхідно мінімум дві години на день, причому дорога на роботу й назад до уваги не береться. Пані Марія пояснює: ослаблений кровообіг, до якого призводить гіподинамія, збіднює живлення тканин і органів, формуючи набряки. Варто також подбати про повноцінний сон і споживати не менше двох літрів води впродовж дня. «Не треба боятися, що вип’єте забагато води, а на ранок вона «збереться» під очима, — говорить Марія Володимирівна. — Якщо не маєте нарікань на роботу нирок, рідина без проблем вийде з сечею і потом. Воду в організмі затримує сіль — пам’ятайте про це, складаючи свій раціон. Уникайте надмірностей у солоних стравах».

Таку правду про себе я дізналася після кількахвилинного обстеження «під мікроскопом». Перед тим, як навести збільшувальне скло, лікар змазує кутикули на безіменних пальцях рук камфорною олією. І вже за кілька хвилин капіляри розповідають фахівцеві про всі приховані проблеми в організмі «піддослідного».

— Капіляроскопія дозволяє безпечно (немає ризику занесення інфекції), інформативно, доступно та зрозуміло навіть для пацієнта оцінити стан судин усього організму, виявити можливі збої в роботі внутрішніх органів, — пояснює Марія Володимирівна. — З її допомогою ми визначаємо, як відбувається кровопостачання головного мозку, як діє насосна функція серця, який напір, швидкість і густота крові, чи є набряки в тканинах. Метод дозволяє навіть визначати вроджені аномалії судин у немовлят, оцінити, на якому рівні витривалість організму дорослої людини.

Маячки–попередження про катастрофу

«Я часто повторюю і колегам, і пацієнтам, що капіляри — це своєрідний арбітр благополуччя серцево–судинної системи, — наголошує доктор медичних наук, науковий керівник Клініки здорових судин Уляна Лущик. — Здоров’я людини визначає стан найдрібніших судин організму. Якщо з капілярами все гаразд, то і серцево–судинна система в нормі. Їх стан відображає біологічний вік індивідууму. Відсутність кровонаповнення капілярів (так звані капіляри–тіні) свідчить про раннє старіння організму. Якщо кількість капілярів–тіней перевищує 30% — у пацієнта високий ризик розвитку судинних критичних станів катастрофічного характеру — інсульту, інфаркту, що рівноцінно автокатастрофі, коли автомобіль не підлягає ремонту і відновленню».

Уляна Лущик стверджує: абсолютно всі захворювання серцево–судинної системи починаються з порушень у капілярах. Завважити зміни у капілярній сітці допомагає капіляроскоп — високочутливий апарат, зроблений за найновішими технологіями. З його допомогою діагностують судинні захворювання на дуже ранніх стадіях, коли клінічна картина ще мало виражена. І якщо розпізнати проблему на такому рівні, вилікувати людину можна досить швидко й ефективно.

«З 200 пацієнтів, які про­йшли капіляроскопію, кожен п’ятий мав виражені ознаки дефіциту кровонаповнення, в кожного сьомого виявлені атипові форми капілярів, кожен третій потерпав від порушення тонусу артеріол, вираженого їх спазму, кожен другий мав ті чи інші ознаки венозного застою різного ступеня, — розповідає пані Лущик. — Це тривожний маячок, який свідчить про серйозні проблеми зі здоров’ям громадян».

«Мікросерця» на варті

Виявляється, в людському організмі — сто тисяч кілометрів капілярів! Кожен капіляр — це як мікросерце. 10 мільярдів мікросердець щодня працюють, доставляючи в тканини поживні речовини і виводячи шкідливі продукти обміну. Тільки найдрібніші судинки, за словами Уляни Лущик, можуть це зробити. Якщо кровообіг у капілярах порушиться — виникне застій крові і збій в обміні речовин. Відтак знизиться імунітет, загостряться хронічні і виникнуть нові захворювання, відбудеться порушення сну і концентрації уваги, зниження пам’яті. «Можливі навіть короткочасні втрати свідомості, аритмії, похолодання пальців кінцівок, нестабільність тиску і пульсу, — застерігає вона. — Якщо кровообіг у капілярах зупиниться — почнуть відмирати тканини». Найчутливiшими до порушень кровопостачання є головний та спинний мозок, кісткова система, тому першими відчуттями у пацієнта є головні болі, болі в кістках і суглобах.

— Якщо після лікування чи зміни способу життя відновилися капіляри — людина почуває себе помолоділою, —додає Марія Масалова. — Враження, що «скинули» з десяток років. Це помітно навіть візуально: у вас змінюється осанка, покращується пам’ять, підвищується витривалість. Якщо бабця раніше на прогулянці лише сиділа і спостерігала за онуками, то після «корекції капілярів» уже супроводжує малечу. У людини і настрій поліпшується, і депресивні стани як рукою знімає.

Звісно, якщо ви постійно контролюєте стан свого організму і вчасно (у разі потреби) його підліковуєте, то хвилюватися не варто, каже Уляна Лущик. «Для того щоб мати здорові капіляри, необхідно регулярно (а не час від часу) займатися фізкультурою, спортом, не переїдати, не зловживати алкоголем та уникати неякісних продуктів, — наголошує фахівець. — Намагайтеся раціонально поєднувати робочий час та активний відпочинок, мати повноцінний сон (8–10 годин на добу). Урівноважуйте можливі стреси радісними життєвими моментами — побільше спілкуйтеся з приємними вам людьми, читайте цікаві книжки, мандруйте, приділяйте час улюбленим захопленням».

 

ДОВІДКА «УМ»

Капіляроскопія — зйомка спеціальним приладом капілярів, помітних на пальцях чи на поверхні ока. Її перевага в тому, що капілярний кровотік лікар спостерігає у «природному середовищі», а це збільшує точність діагностики. Процедура безболісна, не має протипоказань і забирає всього 15 хвилин часу.

 

ДО РЕЧІ

В ідеалі — «дамська шпилька»

Здоровий капіляр схожий на дамську шпильку (заколку). Різні відхилення від «ідеалу» свідчать про патологію. Наприклад, зниження кровотоку, утворення згустків попереджає про можливий розвиток ішемічної хвороби серця, головного мозку, про розвиток ендартеріїту, тромбофлебіту. Капіляроскопія допомагає також діагностувати ангіопатії у хворих на цукровий діабет.