Право першої і наступної ночей

13.03.2013

«Ми пропонуємо «право першої ночі» Кличку», — повідомив учора журналістам лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, коментуючи проблему з висуненням опозиційного кандидата в мери Києва. Уже час визначатися, а ясності щодо персоналій — немає. «...Якщо Кличко відмовляється (хоча краще, щоб цього не було) — тоді, напевно, другому треба запропонувати [балотуватися] Арсенієві Яценюку. Якщо Арсеній не захоче йти, тоді логічно було б запропонувати мені, — каже Тягнибок. — Якщо ж я відмовляюся, тоді ми пропонуємо розкладочку, де кожна з політичних сил висуває свого кандидата. Нам же треба думати не тільки про те, що ми знайшли класного кандидата, а й про те, яким він буде господарником, щоб нам потім не було соромно і ми не кусали лікті».

Наразі йдеться саме до «розкладочки», адже основні опозиційні гравці прицілюються до президентської кампанії і не горять бажанням «убивати» свій рейтинг на господарських проблемах столиці. Особливо це стосується Віталія Кличка, який, за даними соціологів, має найвищі шанси стати Президентом.

Натомість питання щодо виборів міського голови Києва залишається відкритим. На дату 2 червня вже не можна розраховувати, оскільки Верховна Рада заблокована, а виборча кампанія має тривати три місяці. Експерти сходяться на тому, що вибори пройдуть все–таки в середині літа, коли більшість політично активних громадян будуть у відпустках. А такий розклад, як відомо, вигідніший владі. Глава КМДА Олександр Попов має нижчий рейтинг, ніж умовний єдиний висуванець опозиції, і може сподіватися хіба на низьку явку протестного електорату до виборчих урн.

«Якщо розглядати блокування Верховної Ради з погляду виборів мера столиці, то можна казати, що опозиція не прагне розблокування, бо робота парламенту стане стартом виборів, а в них і досі немає єдиного кандидата, — каже в коментарі «УМ» Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій. — Плюс до цього, якщо не дійти згоди в цьому питанні, то почнуться внутріпартійні сварки, а це знизить рейтинг опозиції. Влада ж не зацікавлена у силовому розблокуванні ВР, бо їй вигідно відтягувати дату призначення виборів».

Хай там як, а домовляння серед опозиції — хто піде на вибори проти Попова — триває. Охочих вдосталь — Порошенко, Катеринчук, Гриценко, Кужель... Нещодавно до цього переліку почали додавати Тягнибока (з посиланням на його власне бажання), «свободівця» Іллєнка та БЮТівця Миколу Томенка — досить відомого народного депутата з позитивним іміджем та досвідом роботи в структурі мерії, який нібито й може стати тим самим «середньозваженим» кандидатом від трьох опозиційних фракцій. Крім того, як обмовився вчора Арсеній Яценюк, під час кулуарних переговорів «УДАР» запропонував свою кандидатуру, і це не Кличко.

«Найголовніше зараз — це те, щоб опозиція не загралася. Бо з таким розкладом і невизначеністю вона легко може сама допустити до влади Попова, — коментує ситуацію Валерій Димов, директор центру суспільно–інформаційних технологій «Форум». — Опозиція не зможе здобути потрібний результат кількома кандидатурами. Так вона просто порозтягує голоси. Потрібен один–єдиний кандидат, і бажано харизматичний та очікуваний киянами».

«У Тягнибока як єдиного кандидата шанси на перемогу є. Проте, як і в ситуації з Кличком, тут фігурують вибори Президента. Тому не думаю, що Тягнибок піде на такий крок», — каже Димов.

Щодо молодого «свободівця» Андрія Іллєнка, то він днями сказав: кандидат у мери може й не належати до жодної з опозиційних сил, головне — щоб він мав авторитет і підтримку киян. Політолог Анатолій Луценко, директор GMT Group, з цього приводу каже: «Для багатьох, мабуть, зрозуміло, що йшлося про Петра Порошенка. Проте, як бачимо офіційних і точних заяв ніхто не робить».