Мода на київській широті

06.03.2013
Мода на київській широті

Уже традиційно після чотирьох основних Тижнів моди — Нью–Йорка, Лондона, Мілана і Парижа — одразу йде український, Ukrainian Fashion Week. Чоловіки, які святкують 8 березня, можуть подарувати своїй половині не уїк–енд у Парижі, а запрошення на покази українських дизайнерів, наприклад, адже UFW проходить із 6 по 10 березня в «Мистецькому арсеналі».

 

Старожили і новобранці

Відкриває графік Лілія Пустовіт, а закривати мала Ірина Каравай. Ірина, що два сезони показується поза подіумом UFW, цього разу, хоч і стояла у графіку, але показ її колекції осінь–зима–2013/14 планувався на своїй території — у Karavay studio, 14 березня о 00.00, тоді як заключна вечірка Тижня відбудеться 13–го. Але через технічні причини Ірина Каравай відмінила показ.

Основний склад «української модної збірної» не змінюється — Лілія Пустовіт, Вікторія Гресь, Олексій Залевський, Віктор Анісімов, Тетяна Земськова і Олена Ворожбит, Олена Даць, Лілія Літковська, kamenskakononova, Андре Тан, Володимир Подолян, Лариса Лобанова, Світлана Бевза, Rito, німецький бренд Annette Gortz. На 26–му українському тижні моди відбудеться повернення Анни Бабенко, яку молодші фешіоністас уже й не пам’ятають: так швидко летить час і так стрімко з’являються нові імена. Скажімо, одяг Ксенії Кіреєвої, яка показує на UFW тільки третю колекцію, уже стоїть у wish–list багатьох модниць. Ось і одна з головних московських it–girl Мирослава Дума, до слова, донька колишнього президента ТОВ «Нафтогазова компанія «Славнефть» та колишнього голови Об’єднання українців Росії Василя Думи, засвітилася на знімках світських фотографів у вбранні від Кіреєвої. Костя Омеля, з яким колись співпрацювала Ксенія, буде представлений в іншому форматі — OMELYA atelier, казахський дизайнер Айнур Турісбек та білоруський бренд Fur Garden продемон­струють свої колекції 9 березня о 15.00 після «круглого столу» «Дизайнери «нових» країн на fashion–ринку старої Європи».

11 березня, перед заключною вечіркою Анастасія Іванова (Nai Lu–na by Anastasiya IVANOVA) продемонструє свою колекцію на ковзанці ТРЦ Dream Town. Очевидно, партнером дизайнерки виступить солідна страхова компанія, адже моделі мали б застрахуватися від нещасного випадку, все–таки дефіле на ковзанах — не найбезпечніша робота.

Журнальний зал

Український тиждень моди разом із журналом «Elle Україна» представляє ретро­спективну виставку аксесуарів від українських дизайнерів. Здебільшого це сумки, прикраси і взуття з сезонних колекцій 2012—2013 років, але будуть і справжні раритети — аксесуари Олександра Гапчука і Вікторії Гресь 2007—2009 років. Бренди kamenskakononova, Poustovit, Bevza представлять взуття, яке дизайнери роблять для Braska, на виставці буде взуття Алі Сауліді для sasha.kanevski, взуття від Олени Буреніної, Федора Возіанова, прикраси Каті Булах для kamenskakononova, прикраси від Вікторії Гресь, Ксенії Кіреєвої, Лариси Лобанової, Лілії Літковської, Лілії Пустовіт, Олени Ворожбит і Тетяни Земськової, двічі переможниці Best Fashion Awards у номінації «Найкращий дизайнер аксесуарів» Ірини Каравай. Журнал «Viva!» робить фотовиставку–конкурс VIVA! Photo–fashion, за результатами якого найталановитіші фотографи, які знімають моду в різних жанрах, отримають контракт із журналом. А «біблія моди» «Vogue Україна» на заключній вечірці Тижня представить проект It–girls&Ukrainian designers. Special project for Vogue Ukraine, зроблений спільно з управляючою готелями «Рів’єра» і Fairmont Єлизаветою Юрушевою, в рамках якого модниці і світські левиці спеціально шили сукні в українських дизайнерів. Що, здавалося б, такого? Попри показну модну демократичність не всіх київських модниць можна примусити одягти українське, навіть ексклюзивне, але ці вибаг­ливі клієнтки — мрія модельє­рів.

Fashion–відео і покази онлайн

Удруге в рамках українського тижня моди відбудеться проект Fashion Move On, спрямований на розвиток fashion–відео: покажуть ролики THE INTERACTION by LITKOVSKAYA&ELLE Ukraine, POUSTOVIT brand video SS 2013, kameskakononova collections teasers, OMELYA atelier teaser, sasha.kanevski mood video, ARTEMKLIMCHUK BattleRoyale, а також фільм про світову топ–модель Ірину Кравченко (Україна) від Юлії Романовської та відео від журналу «Viva!» про роботу дизайнерів над колекціями. Це не тільки додаткове промо для брендів, а й додаткова порція краси, додатковий тренінг для медіа–художників, операторів, режисерів, додаткові «ах» для тих, хто марить ілюзорним світом моди.

UFW — це п’ять днів концентрованих амбіцій, де кожен хоче використати відведену йому годину, 20 чи 5 хвилин максимально ефективно, показати ексклюзивний талант. Навіть такий зайнятий музикант як Олег Скрипка, який зараз працює в проекті «Голос країни–3», зіграє ексклюзивний діджей–сет 9 березня на вечірці в «Будда–барі».

І приємна новина наостанок. На сторінці fashionstream.kommersant.ua усі покази 32–го українського тижня моди можна буде дивитися онлайн.

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>