Сир не для мишоловки

28.02.2013

У список обов’язкових покупок навіть найощадливіша господиня зі скромним сімейним бюджетом намагається включити твердий сир. Цей, в ідеалі — своєрідний, концентрат корисних речовин молока урізноманітнює раціон і робить страви смачнішими і ситнішими: просто шматок хліба, відварені рис чи картоплю, салат або суп.

Одночасно необтяжений великими купюрами гаманець диктує власникам правила поведінки: очі на полицях магазину чи на ринку відшуковують цінники з меншими цифрами. Втім варто вчасно включати здоровий глузд. Нагодувати сім’ю кілограмом твердого сиру за 39,90 — це просто омана. Якщо вас зачепила така нереально низька ціна, шукайте на ціннику слова «сирний продукт». Хоча, на жаль, виробники його вживають не завжди. А якщо на ринку запорукою того, що дешевий шматок, схожий на твердий сир, саме ним і є, — лише словесні переконання продавця — точно спробуйте пошукати потрібну продукцію ще.

«Звісно, вартість сиру різниться в залежності від його різновиду,— коментує результати чергового дослідження твердих сирів керівник відділу тестувань Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій. — «Російський» та «Голландський», скажімо, доступніші за ціною ніж, наприклад, «Радомер» та «Маздамер». Але, як показало дослідження, певна цінова межа  все ж таки існує: твердий сир дешевше 50 грн. за кiлограм, швидше за все, не може бути справжнім. І не варто довіряти продавцям на базарах, які запевнять вас, що це справжнісінький сир. Довіряйте своєму розуму та очам, намагайтеся купувати запаковану продукцію перевірених виробників, звертайте увагу на маркування, особливо на назву (сир чи сирний продукт), термін придатності та умови реалізації».

Напевно, вже не є секретом, що під виглядом справжніх сирів порівняно часто реалізовують продукцію, яка містить немолочний жир. Виробники мають право випускати і таку продукцію, але повинні чесно і не найдрібнішими буквами, які не розібрати навіть під збільшувальним склом, про це написати на упаковці. Якщо ж на етикетці написано «сир», а насправді маємо їстівну масу, але з рослинною часткою, — це уже фальсифікат. Захисники прав споживачів для останнього дослідження закупили 12 зразків твердих сирів вітчизняного виробництва у Львові. З них 8 підтвердили своє молочне походження та безпечність у мікробіологічному співвідношенні. Це запаковані сири шматками: «Гауда європейський» («Клуб сиру»), «Російський класичний» («Шостка» та «Комо»), «Голландський» («Славія»), «Російський класичний» («Пирятин»), «Російський» («Добряна»), «Голландський традиційний» (Molendam) та «Російський класичний» («Здорово»). (Сири перераховано у порядку зменшення їх вартості: від 88,48 грн. до 54 грн. у перерахунку за кiлограм).

Чотири зразки продукції, як показали результати лабораторних досліджень, містили немолочні жири. Це «Російський» (виробництва «Промінь–Фуд», м. Бориспіль Київської обл.), «Львівський» («Елітний смак», ДП «Гауда», м. Херсон), «Сметанковий» («Кременецьке молоко», м. Кременець Тернопільської обл.) та «Російський» («Молокозавод Самбірський», м. Самбір Львівської обл.) Ця продукція також перерахована в порядку зменшення вартості, коштувала від 51 грн. до 41,60 грн. у перерахунку за кiлограм. У двох перших перевірених зразках виявили по 95 відсотків немолочних жирів, у третьому — 80 відсотків і у четвертому — 60.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>