Бої місцевого значення

28.02.2013
Бої місцевого значення

Олексiй Порошенко–молодший.

В Україні пройшла хвиля довиборів в облради — переважно на місця, що звільнилися у зв’язку з переходом деяких політиків та управлінців на роботу до ВР. Після напруженої боротьби за парламентські крісла і в областях відчувається виснаження ресурсу, млявість основних гравців, низька явка виборців. Політолог Володимир Фесенко радить не перебільшувати ці результати — адже вибори окремих депутатів на місцях не є індикатором суспільних настроїв. «Проміжні вибори засвідчують тільки те, що певні округи в регіонах контролюють ті політичні сили, які там домінують», — каже експерт.

Цікавинкою проміжних виборів Володимир Фесенко назвав появу ще однієї політичної династії, яка засвітилася на Вінниччині — вотчині бізнес–родини Порошенків. Місце депутата обласної ради звільнилося після «мажоритарника» Григорія Заболотного, який пройшов до парламенту по Бершадському округу. Минулої неділі там здобув перемогу 27–річний син Петра Порошенка Олексій. Ідучи як висуванець об’єднаної опозиції «Батьківщина», він набрав майже 70% голосів і заткнув за пояс місцевого «регіонала», голову Бершадської РДА Михайла Бурлаку. Порошенко Третій (адже є ще Порошенко–дід) працює в Києві заступником гендиректора ПАТ «Продовольча компанія «Поділля», що входить до складу батькового концерну «Укрпромінвест». Порошенко–середульший каже про полiтичну кар’єру сина: мовляв, той не має протекцiї, а все здобуває самотужки.

Тижнем раніше проміжні вибори пройшли на Волині у двох округах (№29 — Турійський район, №37 — місто Луцьк). Попри спробу вкидання пачки бюлетенів до урни однією особою, на 37–му окрузі перемогу здобув «свободівець», голова фракції у Луцькій міськраді Святослав Боруцький. Він обіграв ставленика олігарха Коломойського Олександра Лазарка, якого висунув... «УДАР». А в Турійському районі упевнено переміг кандидат від Партії регіонів — керівник Волинської митниці Роман Микитюк. Із величезним відставанням друге місце посів висуванець «Фронту змін» Валерій Міщук.

На Харківщині при низькій явці виборців — менше 35% — в обох округах перемога без варіантів дісталася «регіоналам». Дергачівський район підтримав заступника голови облдержадміністрації Олега Анпілогова, Зміївський — радника голови ХОДА Михайла Мартинова.

На Одещині в Болградському і Фрунзiвському районах місця обраних до ВР Антона Кіссе й Олександра Пресмана зайняли також «регіонали» — заступник «губернатора» Петро Хлицов і прес–секретарка Кіссе Марія Попова.

А от на Львівщині заплановані на 27 січня довибори досі не відбулися — в обласному бюджеті немає на це грошей. На сімох депутатів потрібно 7 млн. гривень. Наразі тервиборчком домовився з обладміністрацією, що в кошторис наступних довиборів закладуть гроші на погашення заборгованості із зарплати працівникам обласної та районних виборчих комісій. В опозиційній облраді категорично проти фінансування довиборів за рахунок грошей з обласного бюджету. Виборчий процес «завис» — кажуть, можливо, до квітня.