«А вас, Блаженнійший, просимо залишитися!»

«А вас, Блаженнійший, просимо залишитися!»

«Митрополит має піти!» — подібні заклики нещодавно розповзлися інформаційним простором. Це вже друга спроба випхати предстоятеля УПЦ МП, митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) на пенсію та протягнути креатуру патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва).

Мабуть, першим, хто з таким «меседжем» знову вийшов на люди, був екстравагантний журналіст проросійського штибу, «православний атеїст» Олександр Чаленко. Але йому сам чорт не брат, бо Москва — мати. Потім долучилися різного покрою політологи. Нарешті «геніальну» думку озвучив у коментарі для інтернет–ресурсу РІСУ й шанований у Львові релігієзнавець, кандидат політичних наук Андрій Юраш.

То чому багаторічний глава Української православної церкви Московського патріархату має саме нині відрікатися від предстоятельського престолу? Може, є залізобетонні аргументи на користь того, що УПЦ МП та її пастві стане краще, якщо її полишить митрополит Володимир? Та ні. Виявляється, головний аргумент такий: від свого престолу у Ватикані відмовився Папа Римський Бенедикт XVI — саме час вчинити аналогічно й главі УПЦ МП. Тим паче був приклад із відставкою за станом здоров’я предстоятеля УГКЦ кардинала Любомира Гузара.

Спасибі, Папо!

Спасибі, Папо!

Площа перед монументальним замком Сант–Анджело І ст. н.е., який колись був мавзолеєм Адріана, потім — резиденцією і фортецею римських пап та знаменитою тюрмою. Звідси починається вулиця Згоди (віа делла Кончіліаціоне) і відкривається чудовий вид на собор святого Петра — головний храм католицького світу й символ Ватикану. Уранці 11 лютого цей майданчик над набережною Тибру був звичайною собі проїжджою частиною, а вже надвечір його захарастили десятки мікроавтобусів ПТС (пересувних телевізійних станцій) із логотипами Бі–Бі–Сі, Сі–Ен–Ен, «Євроньюз» тощо. Саме того дня пролунала сенсаційна заява Папи Бенедикта XVI про рішення зректися престолу. Ажіотаж на підступах до Ватикану триватиме ще принаймні до середини березня, поки не буде обрано нового понтифіка.

Учора Бенедикт XVI влаштував на площі святого Петра останню публічну аудієнцію — перед 200–тисячним натовпом прочан, вірян і просто цікавих туристів. А з 20:00 сьогоднішнього дня (21:00 за Києвом) престол святого Петра стане вакантним.

Всі статті рубрики