«Німці» в українських деталях

26.02.2013

У Чернівці навідались представники німецької компанії Sumitomo Electric Bordnetze Gmbh. Під час їхнього приїзду йшлося про презентацію проекту розміщення виробництва провідникової продукції Sumitomo Electric Bordnetze Gmbh для німецьких автомобілів «Фольксваген Гольф7» та «Aуді A4».

Такий завод уже працює в Тернополі п’ять років і дає роботу трьом тисячам працівників. Там виготовляють проводку до 1,8 тисячі автомобілів на день. На розміщення ще одного заводу претендували й інші обласні центри, але близькість до кордону з Євросоюзом Чернівців зіграла свою роль.

Перемовини з Чернівцями тривали близько чотирьох років. Наразі відбувається ознайомлення із виробничими площами майбутнього підприємства, яке складатиме не менше 3600 квадратних метрів. Ймовірно, підприємство розміститься в приміщенні колишнього чернівецького заводу «Кварц», яке в радянські часи було одним із найпотужніших у військово–промисловій галузі. Розмір інвестицій поки що невідомий, але представник німецької фірми каже, що вони становитимуть не менше «кількох мільйонів євро». На першому етапі, який має завершитися восени цього року, на підприємстві працюватимуть 500 людей, однак згодом виробництво планують розширити до 1,5 тисячі працюючих.

Керівництво компанії обіцяє працівникам офіційне працевлаштування та зарплату. Також навчання та соціальні гарантії за рахунок компанії. Старт проекту запланований на 1 червня 2013 року.

 

ДОВІДКА «УМ»

Компанія Sumitomo Electric Bordnetze була заснована в 1986 році як спільне підприємство Volkswagen AG і Siemens AG і отримала назву Volkswagen BordnetzeGmbH. З 2006 року працює як Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN). На сьогодні у SEBN працює понад 25 тисяч осіб в 21 представництві по всьому світу. ТзОВ «SЕ–Україна» створене в Тернопільській області 1 липня 2006 року і є дочірнім підприємством SЕ Борднетце–Європа з реєстрацією в Німеччині. Завод входить до японського концерну Sumitomo Electric Bordnetze.