Поліцейська педагогіка

26.02.2013
Поліцейська педагогіка

У школах Прикарпаття з’являться шкiльнi офiцери. Фото з сайта kpmia.org.ua.

Із нового навчального року вчити прикарпатських школярів уму–розуму разом із традиційними педагогами зможуть і правоохоронці. Принаймні таке нововведення — запровадження у школах посад офіцерів поліції — передбачає реалізація в області міжнародного проекту «Ювенальна юстиція», ініційо­ваного амбасадою Канади. Ця північноамериканська країна має багаторічний досвід успішного залучення поліцейських до процесу виховання дітей із так званих груп ризику. Канадські «копи» не тільки вгамовують тамтешніх «важких підлітків», а й стоять на сторожі прав дітей.

«Там офіцери поліції регулярно відвідують закріплені за ними школи, грають із дітьми у баскетбол, користуються довір’ям в учнів і впливають на ситуацію так, аби попередити правопорушення, — ділиться враженнями начальник управління освіти і науки Івано–Франківської облдержадміністрації Зінаїда Болюк, котра побувала в Канаді, вивчаючи можливості перенесення на Прикарпатті заокеанського досвіду. — Запровадження посад шкільних офіцерів у нас планується як експеримент. Вони приходитимуть до школярів не лише для того, щоб, так би мовити, полякати, а й щоб вивчати мікроклімат, працювати з батьками, розповідати учням про те, що за будь–яке діяння всупереч закону обов’язково буде відповідальність».

Якими повноваженнями будуть наділені прикарпатські шкільні офіцери, поки що не відомо. «Це — дуже цікавий підхід до порозуміння з неповнолітніми, особливо підлітками, схильними до правопорушень, хоча для нас така робота не є чимось абсолютно новим, — пояснює «УМ» перший заступник начальника Головного управління юстиції в області Володимир Ковальчук. — Раніше й ми практикували тісну співпрацю служб у справах неповнолітніх управління МВС із закладами освіти, щоправда, останнім часом їхні контакти послабшали. Щодо правового статусу шкільних офіцерів, то це питання обговорюватимуть на робочій зустрічі наших фа­хівців з експертами міністерства юстиції Канади, що відбудеться на початку березня».