«Піаністів» дискваліфікують

26.02.2013
«Піаністів» дискваліфікують

Розблокування ВР, почалося зі зняття опозиційних плакатів. Фото УНІАН.

«Ні переможців, ні переможених у цій ситуації немає», — так оцінює розблокування Верховної Ради минулої п’ятниці близький до влади політолог, директор Інституту української політики Констянтин Бондаренко. За його словами, це був «очевидний компроміс, вигідний як опозиції, так і владі».

 

Блокування парламенту, спричинене вимогами фракцій «УДАР», «Батьківщина» і «Свобода» щодо особистого голосування нардепів із більшості, тривало 17 днів — від 5 лютого. Зрештою сторони вийшли із патової ситуації, домовившись про зміни до Регламенту ВР.

Згідно з прийнятими в п’ятницю нововведеннями, голосувати за інших буде непросто. Тепер, якщо депутат письмово не зареєструвався перед початком засідання, його картка не зможе брати участі в голосуванні. Для тих, хто запізнився, передбачено певні поблажки — у такому випадку депутат зобов’язаний підійти до спікера і підтвердити свою присутність, і лише в такому випадку його картку розблокують. У випадку, якщо «піаністи» все–таки захочуть «пограти» за свого колегу і це зафіксують депутати з іншої фракції, голосування має відбутися по–новому, вже без обох порушників (і того, хто голосував, і замість кого голосували).

За таке рішення натиснули кнопки і «регіонали» (після звичної відмашки Михайла Чечетова, але чи не вперше — суто персонально), і опозиція. Разом — конституційна більшість. «Ура! Перемога!» — одночасно написали у своїх «Фейсбуках» одразу кілька нардепів–опозиціонерів. На їхню думку, нові правила дадуть змогу меншості впливати на більшість, адже її, більшості, по суті, й немає: постійно до ВР ходять близько 190—200 депутатів із Партії регіонів та прибічників Януковича з числа КПУ і позафракційних.

«Ну, що, дорогі мої, «оцените красоту игры», — сказав Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода», звертаючись до журналістів і пародіюючи Чечетова. — Очевидно, перспектива парламентських виборів так налякала Партію регіонів і комуністів, що вони пом’якшили свої позиції. І бачите, на який ми вийшли компроміс».

«Проте нові правила не є ідеальними, оскільки більшість вимог, які б мали кардинально змінити систему голосування, опозиції не вдалося досягнути», — вважає політолог Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

У свою чергу «регіонали» заявляють, що «прогульників» потрібно карати. Від них лунають пропозиції: якщо депутат тричі поспіль не прийшов на засідання, він має бути звільненим. Також, за даними різних ЗМІ, влада готує рокіровки із позбавленням мандатів тих членів ПР, які постійно відсутні «під куполом».

Деякі експерти вже заявляють, що така система в парламенті довго не протримається і рада з часом все–таки дочекається розпуску. «Цей парламент довго не працюватиме. Єдиним виходом із цього лабіринту є внести зміни до Конституції і голосувати більшістю присутніх у залі. А ці зміни, які опозиція називає «перемогою», є нічим іншим як поверненням до минулого», — каже політолог Дмитро Видрін.

«Давно вже варто перейти на нормальну систему і голосувати більшістю присутніх, — погоджується Кость Бондаренко. — Система, яка діє в Європі, є досить поширеною і набагато ефективнішою за нашу, тому «хто прийшов, той і голосує» — найкращий вихід із даної ситуації».

 

РІШЕННЯ

Окрім відкриття сесії й ухвалення змін до регламенту ВР, минулої п’ятниці парламент прийняв за основу і в цілому постанову щодо євроінтеграційних прагнень України («за» — 315).

У документі зазначається, що Верховна Рада забезпечить виконання рекомендацій щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, викладених у резолюціях Європейського Парламенту та висновках Ради ЄС. Парламент також зобов’язався сприяти повному виконанню погоджених з Євросоюзом заходів, передусім дій щодо лібералізації візового режиму для України, та забезпечити ратифікацію змін про спрощення оформлення віз. Також Верховна Рада повинна активізувати діяльність щодо прийняття законів, спрямованих на адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Наступне засідання ВР відбудеться 5 березня.