Назустріч саміту — не з порожніми руками

22.02.2013

Мітки від ЄС: 25 лютого — травень — листопад

У Європейському Союзі наголошують, що Україна має діяти швидко, якщо хоче підписати Угоду про асоціацію з ЄС цього року. Прогрес у виконанні поставлених критеріїв хочуть зареєструвати до травня. Про це кореспонденту УНІАН у Брюсселі повідомив високопосадовий європейський дипломат напередодні саміту «Україна—Євросоюз», запланованого на 25 лютого.

Ідеться про досягнення критеріїв, виписаних у висновках Ради ЄС у грудні 2012–го: реформа виборчого законодавства, судова реформа, розв’язання проблем вибіркового правосуддя, проведення інших реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією і бізнес–клімату.

Україна і ЄС завершили переговори щодо Угоди про асоціацію в грудні 2011 року, а 30 березня 2012–го — парафували її. На початку зими Рада закордонних справ Євросоюзу схвалила рішення про можливість підписання Угоди про асоціацію з Україною до Вільнюського саміту «Східного партнерства», який має відбутися в листопаді 2013 року. Щоб встигнути до цього терміну, за словами дипломатів у Брюсселі, внутрішні процедури ЄС з підготовки рішення про підписання мають початися у травні.

«З точки зору можливостей — це унікальна можливість для України стати ближчою до ЄС шляхом підписання Угоди про асоціацію», — сказав співрозмовник агентства. За словами представника Євросоюзу, ключовою темою в цьому сенсі є «необхідність розв’язання проблеми вибіркового правосуддя, а також здійснення кроків у реформуванні судової системи з метою недопущення повторення випадків вибіркового правосуддя в майбутньому». «Вікно можливостей є, але я би не сказав зараз, наскільки воно відчинене», — зазначив європейський дипломат.

Янукович поділяє тривогу щодо «болючого питання»

Позавчора у «кватирку» цього «вікна» потрапив Президент Віктор Янукович. На запрошення польського колеги Броніслава Коморовського він гостював у польському місті Вісла, де брав участь у тристоронній зустрічі за участю президента Словаччини Івана Гашпаровича, — своєрідній «розминці» перед понеділковим самітом у Брюсселі.

У рамках тристоронньої заяви для преси після переговорів Янукович мусив згадати про необхідність найближчим часом знайти компроміс у справах Юлії Тимошенко і Юрія Луценка (а саме вони для ЄС є живим втіленням українського «вибіркового правосуддя»). «Торкаючись болючого питання Тимошенко й Луценка, хочу підтвердити, що ми добре розуміємо, що це питання повинно вирішуватися в юридично–правовій площині», — сказав Янукович. Він додав: «Поділяючи ці складнощі і тривогу, які є в наших друзів [у ЄС], ми розуміємо, що досягнення компромісів і пошук рішення є одним з питань, які треба вирішувати найближчим часом».

Президент наголосив, що попри всі складнощі, які Україна має на шляху європейської інтеграції, вона була, є і буде прихильником цього шляху.