Розігнали дим

21.02.2013

Закон щодо заборони куріння у приміщеннях ресторанів та кав’ярень, який набрав чинності 17 грудня минулого року, виконується, і це... стало несподіванкою навіть для самих громадських організацій — головних лобістів закону. У 93% закладів громадського харчування не палять, повідомив директор Інституту медіа­права, керівник проекту «Київ без тютюнового диму» Тарас Шевченко.

Пан Тарас оперує даними моніторингу, проведеного в січні у 13 містах країни волонтерами коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Активісти перевірили 1133 заклади. Згідно з даними моніторингу, найбільшим порушником є Одеса, а майже «на всі сто» дотримуються закону ресторатори Івано­Франківська та Чернігова. «Лише 7% із перевірених закладів не дотримуються закону, переважно це нічні клуби, а також VIP­ресторани, де сама адміністрація дозволяє відвідувачам палити», — каже керівник медіапроектів ГО «Життя» Юлія Солоха.

Проте дещо інша думка — у Держспоживінспекції України, представник якої Олег Кобельков на недавній прес­конференції розповів: «За період дії закону територіальні органи Держспоживінспекції здійснили 110 перевірок суб’єктів господарювання і в 32 iз них встановили порушення. Як бачимо, це набагато більший відсоток, ніж представлений волонтерами. Ми проводили позапланові перевірки і можемо сказати, що , на жаль, на сьогодні відсоток закладів , які дійсно дотримуються закону, незначний». Відтак на порушників було накладено штрафні санкції на загальну суму в понад 44 тисячі гривень, додав пан Кобельков.

Та громадські активісти переконують: цілковите виконання «антитютюнового» закону — справа часу. За словами Костянтина Красовського, завідувача відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України, «закон виконує переважна більшість ресторанів не через страх покарання, а тому що люди розуміють: вільні від тютюнового диму приміщення є кращими і для персоналу, і для відвідувачів».