Замiсть шахів — гра «в чапаєва»

20.02.2013

Парламент усе ще заблокований, іде відлік часу до можливості розпуску ВР, вимогу щодо дострокових виборів заявляє опозиція. На такому тлі вчора в інформаційно–аналітичному агентстві «Главком» відбулася дискусія експертів на тему «Чи будуть в Україні перевибори Верховної Ради?»

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зосередився на варіанті «спецоперації» щодо переходу виборчої системи на суто мажоритарну основу. «Я б на місці опозиції з серйозною увагою віднісся до ідеї перевиборів на суто мажоритарній основі, яка лунає сьогодні від спікерів Партії регіонів. Враховуючи парламентську кризу і патову ситуацію, коли у влади і опозиції приблизно рівні сили й опозиція все більше перебирає на себе стратегічну ініціативу, є спокуса одним махом вирішити багато питань, — каже політолог. — Шахова партія, яку розігрують сьогодні «Регіони» і Президент, дедалі очевидніше веде їх до поразки у 2015 році. Тому в них є спокуса просто взяти і скинути всі фігури та почати нову партію. Тобто змінити всю партійно–політичну структуру, яка зараз не на користь Партії регіонів і буде такою надалі, і таким чином відновити стратегічну перевагу. Це можна зробити за допомогою дострокових ви­борів на суто мажоритарній основі — не за партійними списками, а тільки в одномандатних округах».

«Я не виключаю, що така модель буде застосована, адже для зміни правил виборів потрібно тільки 226 голосів. А ми пам’ятаємо, як важко опозиція домовлялася про єдиного кандидата в кожному окрузі. Тож можливе взаємопоборювання опозиції, — зазначає політолог. — Не виключаю, що ПР зробить так, щоб у більшості округів перемогли «свободівці», тим більше що в них є шанс. А на сході України — представники Партії регіонів. Можливо, десь комуністи там проскочать. Зрозуміло, що хтось може пройти і від «Батьківщини». Від «УДАРу» тільки Кличко може пройти. І тоді ми побачимо, що після мажоритарних виборів у парламенті будуть найгірші дві сили. Чим не модель для другого туру президентських виборів — Янукович проти Тягнибока?»

Експерт переконаний, що заяви лідерів «Батьківщини» про готовність іти на перевибори — не більше, ніж гра на публіку.

«Хто може виграти навіть від перевиборів за нинішньої системи? Перш за все «Свобода», яка «на драйві». Можливо, підсилить свій результат Кличко — вони зараз фронтмени опозиції. Але у «Батьківщини» будуть проблеми. Перевибори — це гарний шанс для влади взагалі вирішити питання з «Батьківщиною», — каже Карасьов. Натомість вибори за суто мажоритарною системою політолог називає «комбінацією для переходу на білоруську модель законодавчого органу»: «Там діє суто «мажоритарка», і депутати там — ніхто, а законодавчий орган — придаток до виконавчої влади, який нічого не вирішує».

Керівник Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут та голова Комітету виборців України Олександр Черненко схиляються до думки, що компроміс між протиборчими силами буде знайдений, адже, за великим рахунком, перевибори не вигідні жодній зі сторін. При цьому Черненко не вірить у великий успіх «Свободи» по «мажоритарці» у випадку перевиборів: «20—25 округів вони візьмуть, але це за найбільш оптимістичним сценарієм».