Ніч «під куполом» у приємній компанії

19.02.2013
Ніч «під куполом» у приємній компанії

Налiпка на пультi Януковича–молодшого. Фото прес–служби Сергiя КАПЛІНА.

Два тижні поспіль фракція «УДАР» цілодобово тримає в блокаді сесійний зал Верховної ради, піднявши на прапор гасло знищення хвороби «кнопкодавства». Плакат над президією закликає: «Голосуємо особисто!»

«УДАРівці» вигадали новий «екшн»: за ніч обклеїли робочі місця всіх депутатів червоними наклейками із написом «Голосую особисто, не голосую за інших». Депутат–«кличківець» Сергій Каплін пояснює: «Персональне голосування повинно стати відліком у формуванні нової парламентської культури, культури, яка поверне довіру до Ради і депутатів. Поки народ не побачить, що його обранці працюють особисто і, відповідно, несуть відповідальність за своє голосування, люди будуть зневажати український парламент».

«Під куполом» постійно перебуває до десятка народних депутатів від партії «УДАР». Минулих вихідних до них приєднався позафракційний Олесь Доній — сказав, що готовий брати участь у чергуванні. Олесеві виділили час у нічну зміну з 1.00 до 9.00 ранку.

«Своїм кроком я хотів показати, що не треба ділитися на фракції і змагатися або ревнувати один одного. Ми повинні тут діяти спільно», — пояснив учора Олесь Доній. Колишній «самооборонівець» розповів, що атмосфера в парламенті під час «вахти» дружня. Поруч опинилися давні соратники — Віктор Пинзеник і Володимир Курінний, колишні колеги по партії «Реформи і порядок», а також Павло Розенко, з яким вони у 1989 році починали Українську студентську спілку.

Нічне «бдіння» минуло для Донія в читанні. «У мене було видання французького автора Сордже Шивандона про боротьбу Ірландської республіканської армії за єдність своєї країни, «Повернення в Кілідекс». Якраз за час чергування я встиг прочитати цю книгу», — розповів нардеп.

Нагадаємо, під час виборів на окрузі в Коломиї «УДАР» зняв свого кандидата на користь Олесія Донія, якого не взяла до свого партсписку «Батьківщина». Доній обіграв кандидата від БЮТ і відтоді перебуває «на ножах» з Арсенієм Яценюком. Учора пан Олесь звернувся до решти опозиції із закликом приєднатися до дій «УДАРу» в парламенті, але поки що йдеться про «сольну» акцію партії Кличка.

На запитання «УМ», чому «Свобода» і «Батьківщина» не блокують Верховну Раду цілодобово разом з «УДАРівцями», «свободівець» Юрій Сиротюк відповів, що в нічних чергуваннях не має сенсу. «Згідно з Регламентом і календарним планом, Верховна Рада працює з вівторка по п’ятницю з 10–ї до 18–ї години. Після 18–ї блокування ВР не відбувається, бо тоді неможливі засідання. «УДАР» захотів ночувати в парламенті, але це не є блокування трибуни, — каже Сиротюк. — Ми всі блокуємо трибуну, коли треба. «Свобода» налаштована не менш рішуче, ніж «УДАР». Якщо фракція Партії регіонів захоче розблокувати парламент — ви переконаєтеся, що будь–яка спроба з їхнього боку почати засідання отримає належний опір усіх трьох опозиційних сил».

Лiдер «УДАРу» Вiталiй Кличко вчора на брифiнгу повiдомив, що, за його даними, Партiя регiонiв готує силове розблокування Ради в понедiлок увечерi.

 

ДО РЕЧІ

Минулого тижня у парламенті в присутності журналістів було проведено тестування так званої «сенсорної кнопки», яка має унеможливити голосування на чужих робочих місцях. Утім працівники апарату ВР показали, що це можливо: достатньо заблокувати потрібну кнопку на передній панелі зубочисткою, а знизу — притиснути мобільним телефоном.