У темряві красти легше

19.02.2013

Як повідомили в Міжнародному центрі перспективних досліджень, Україна втратила позиції в міжнародному рейтингу «Відкритий бюджет». За підсумками 2012 року Україна посіла 35–те місце серед сотні оцінених країн за так званим «індексом відкритості державного бюджету», отримавши 54 бали зі 100 можливих. Для порівняння: у 2010 році ми мали 62 бали.

Оновлений показник вказує на те, що український уряд надає громадськості лише деяку інформацію щодо планування та виконання державного бюджету. Із цим пов’язано й погіршення показників України в міжнародному рейтингу «Індекс сприяння корупції».

Президент «Transparency International Україна» Олексій Хмара зазначає, що «наші урядовці звикли вирішувати все під столом». За словами експерта, держава зобов’язана звертати увагу на рейтинги прозорості й корумпованості — в інших країнах це питання є одним із найважливіших. «Наш Президент теж поставив перед урядом мету покращити позицію України в рейтингу Світового банку, проте, як бачимо, мало що робиться для цього», — каже старший дослідник Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

За словами Газізулліна, «корупція є однією з характеристик нашої держави — усі про це говорять, але мало хто на це впливає. Для боротьби з нею потрібно зробити державний бюджет прозорим, проте ми бачимо, що більшість урядовців цьому противляться».

В Україні нещодавно було запроваджено інтернет–форум щодо фінансів, але навіть після цього політика Міністерства фінансів майже не змінилася — звіти як не публікувалися, так і не публікуються. «Кожному зрозуміло, що для прозорості потрібні звіти. Але Мінфін боїться їх як вогню», — каже Олексій Хмара.

Головними джерелами надходжень у країні є податки, акцизи та митні збори, проте, за словами Хмари, пересічному громадянинові невідома статистика щодо прибутку з цих напрямів. «Багато хто вважає, що найбільш продаваним продуктом в Україні є хліб. Це велика помилка, тому що таким товаром є горілка, — наводить приклад Олексій Хмара. — І поки з боку держави всі ці питання залишатимуться прихованими, доти ми будемо пасти задніх щодо відкритості бюджету».

Збільшити прозорість бюджету просто, запевняє Віталій Мельничук, віце–президент інвестиційної компанії «Кінто», заступник голови Рахункової палати України у 1997–2005 роках. За його словами, найголовніше — це публікувати річний звіт, який нині готують лише для внутрішнього користування, складати та оприлюднювати бюджет для громадян, надавати інформацію щодо структури державного боргу, включати інформацію на програмному рівні в діючий бюджет.

У коментарі «УМ» тему підсумовує політичний експерт Костянтин Матвієнко: «Зрозуміло, онлайн–систему щодо бюджету в Україні відразу впровадити не вдасться. Але завжди потрібно починати з чогось. Уже давно існує ідея щодо електронного врядування в кожному місті. Бюджет столиці, наприклад, має впроваджуватися онлайн, тобто кожна транзакція, кожне надходження і видаток мають викладатися в інтернеті, щоб громадяни знали, куди ідуть їхні кошти. Та ж як на це вплинути, коли політики — категорично проти такої новації? Зрозуміло, чому — в такому випадку неможливо буде розкрадати бюджетні гроші, а це для них уже просто звичка».