Перший пішов. Другий уже майже йде

13.02.2013

Уже двоє політиків підтвердили свою готовність балотуватися в мери Києва — Олександр Попов і — з обмовками — Петро Порошенко. Деякі політичні сили підготували й відповідні законопроекти, які мусить прийняти Верховна Рада для того, щоб якомога швидше розпочати виборчий процес у столиці. Омріяна дата — початок червня. Проте так схоже, що вибори у червні навряд чи відбудуться.

 

Хто впевненіший?

Про свою участь у виборах столичного голови ще минулої середи чітко заявив керівник міськдержадміністрації Олександр Попов. Кандидат від влади випромінював надмірний оптимізм. «Упевнений, що здобуду перемогу на виборах. Я не програвав жодних виборів і не збираюся програвати цих», — сказав він на зборах громадського активу Києва. Утім Пан Попов ще не знав, з ким буде змагатися.

Влада, без сумніву, робить ставку на роздрібненість протилежного табору, від якого лунали імена і Віталія Кличка, і Андрія Іллєнка та ще менш прохідних за нього потенційних кандидатів, які «розтягнуть» голоси. Проте днями з’явилися й не дуже втішні для Попова новини. По–перше, опозиція заявила про те, що підтримуватиме єдиного кандидата. По–друге, Іллєнко не балотуватиметься, про що вчора запевнив «УМ» один з помітних у партії «Свобода» діячів, депутат ВР Юрій Сиротюк. По–третє, на прю з висуванцем «регіоналів», найімовірніше, вийде «важковаговик» Петро Порошенко. Саме він, а не Віталій Кличко, може стати консолідованою кандидатурою від антивладних політичних сил.

Позавчора в ефірі телеканалу ICTV на запитання, як він оцінює свої шанси бути обраним мером Києва, Порошенко з ще більшою впевененістю, ніж минулого тижня Попов, відповів: «Мої шанси є дуже високі». «Якщо буде прийняте рішення і якщо будуть об’єднані політичні сили для того, щоб продемонструвати переконливу перемогу в Києві й кардинальну зміну ситуації в Києві, чи готовий я прийняти цю пропозицію? Моя відповідь: так», — сказав Петро Порошенко. З цієї промови зрозуміло, що наразі тривають складні перемовини, фіналом яких, в ідеалі, мусить бути визначення одного з двох претендентів на битву за Київ — Кличка чи Порошенка. Нині позафракційний Петро Олексійович, екс–урядовець і «король шоколаду», демонструє солідарну позицію з антивладним табором у Верховній Раді. Та чи «хочуть його» всі впливові чинники опозиції?

Так, «Батьківщина» вже неодноразово заявляла про те, що підтримає єдиного кандидата на виборах мера Києва. Проте ще місяць тому під цим «єдиним» малося на увазі прізвище «Кличко». На недавньому «круглому столі» щодо ситуації з виборами в столиці нардеп, керівник київської організації «ВО Батьківщина» Юрій Одарченко, сказав: «Я не робитиму ніяких заяв, поки не почую відповіді Кличка. На даний момент — це єдиний кандидат, якого підтримує опозиція. За Порошенка нічого не казатиму, оскільки його кандидатура не розглядалася в партії». Аналогічну відповідь чуємо і від «Свободи». «Ми пiдтримуватимемо єдиного кандидата, якого обере опозицiя. Якщо це буде узгоджене рiшення, то ми готовi пiдтримати Кличка, але це рiшення остаточно має прийняти партiйна конференцiя», — каже «УМ» Юрiй Сиротюк. Щодо «ударівців», то вони — одноголосно за спільного кандидата від опозиції. Проте, зателефонувавши кільком представникам «УДАРу», «УМ» зробила висновок: у рядових партійців превалює думка, що висуватися мусить тільки їхній лідер і більше ніхто.

Законотворчі рифи

«Юридично каденція чинної міської ради закінчується наприкінці травня — початку червня. Плюс–мінус якийсь час мають відбутися й вибори нового складу міськради й одночасно мера», — розмірковує Олександр Попов, який «не проти» й травня. Однак цьогоріч на 26 травня припадає День Києва, і, за словами голови КМДА, «було б нелогічно поєднувати цю подію з днем виборів, а от після свята можлива будь–яка дата».

Початок червня цілком влаштовує й опозицію. «УДАР» підготував законопроект, за яким вибори мають відбутися 2 червня, каже «УМ» депутат від цієї партії Наталія Новак. «Відтягувати дату просто неможливо, бо в іншому випадку усе піде за сценарієм Партії регіонів: вибори у період відпусток — абсурдний варіант, який вигідний лише Попову», — підкреслює пані Новак. Але як проголосувати за цей законопроект, якщо Верховна Рада не працює? Заблокована ВР у контексті столичних виборів — «ведмежа» послуга, яку попозиція робить сама собі. Так сталося.

Нагадаємо, що, згідно iз законодавством, вибори мають вiдбутися за 90 днiв пiсля постанови ВР. «Раду заблоковано, i навряд чи до початку березня це рiшення буде прийнято. Тому на початку лiта вибори неможливо провести», — резюмує в розмові з «УМ» голова Комiтету виборцiв України Олександр Черненко. За інформацією КВУ, на проведення виборів столичного голови та депутатів Київради з бюджету міста буде витрачено 50—70 млн. гривень.