На газонах — не паркуватися

13.02.2013
На газонах — не паркуватися

Правила дорожнього руху — теорiя, штрафи — практика. Фото з сайта odmu.od.ua.

З 15 квітня вступає в дію нова редакція Правил дорожнього руху, прийнята 11 лютого на засіданні Кабміну. Уряд затвердив положення, згідно з яким усі автомобілі мають iз 1 жовтня по 1 травня їздити за межами населених пунктів з увімкненим ближнім світлом фар або ходовими вогнями.

Новою редакцією правил вводиться поняття «газон» («ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву й вирощування дерностворюючих трав»). Зупинка й стоянка на газонах заборонена.

Також водіям пояснили відмінність між «обгоном» та «випередженням». Так, обгоном є випередження автомобіля, який рухається в тому ж напрямку зліва та із заїздом на смугу зустрічного руху (у випадку, якщо це дозволено). Якщо водій обігнав автомобіль по правій смузі, це називається «випередженням». Здійснювати обгін по правому узбіччю заборонено.

Правила визначають пріоритет дорожніх знаків перед розміткою. Так, буде введено низку нових дорожніх знаків: «Пункт зупинки трамвая», «Кінець пункту зупинки трамвая», «Культова споруда», «Промислова зона», «Фото–, відеофіксація порушень». Крім білої та жовтої дорожньої розмітки, буде введено блакитну розмітку (позначатиме місця парковки на проїжджiй частині) та жовтогарячу (тимчасова розмітка).

Радикальні зміни до ПДР уряд не затвердив. Так, не буде чітко визначено, з якого числа водії мають «перевзувати» автомобіль (мiняти літні шини на зимові та навпаки — вказується лише, що водіям «рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини»). Також водіїв не зобов’яжуть перебувати в темну частину доби на трасі в жилеті зі світловідбивними елементами.

 

ЦЕ ВАЖЛИВО

ДАІ змінила правила сплати штрафів через банк. Відтепер у квитанціях слід вказувати не лише код сплати та ім’я, прізвище і по–батькові платника, а й серію та номер протоколу. Про це повідомила прес–служба Державтоінспекції. «Такі зміни мають поліпшити контроль за надходженням платежів та допоможуть уникнути непорозумінь, які виникають під час з’ясування своєчасності сплати штрафів у виконавчій службі», — повідомили в ДАІ.

Нагадаємо, порушнику слід сплатити штраф не пізніше ніж через 15 днів iз дати отримання постанови, інакше штрафна сума збільшиться вдвічі, а стягувати його матиме право державна виконавча служба.

Для того, щоб сплатити штраф, слід звернутися у будь–який банк України. При собі слід мати паспорт, ідентифікаційний код та примiрник протоколу про адміністративне порушення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>