Як обдурити «сенсорну кнопку»

08.02.2013
Як обдурити «сенсорну кнопку»

«Диригенту» Чечетову «ударівці» подарували светр iз написом «Голосуй особисто». Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Фракція «УДАР» провела другу ніч у сесійній залі парламенту. О 3–й ночі їх приїхали підтримати нардепи від «Батьківщини» Микола Катеринчук та Анатолій Гриценко. Ситуація зайшла в глухий кут і виходу наразі не видно: керівництво Партії регіонів проти силового розблокування, а опозиція вперто не звільняє президію і трибуну, вимагаючи персонального голосування.

Спантеличені «регіонали» озвучують різні версії подолання кризи. Серед нечисленних прихильників радикального підходу — «диригент» фракції Михайло Чечетов, демагогія якого зводиться до погроз викинути Кличка з залу «в елементі», тобто «елементарно, за 5 хвилин». Утім, прийшовши вчора в сесійну залу, пан Чечетов не кинувся з кулаками на Кличка. Він підійшов до трибуни, де згуртувалися опозиціонери, хотів щось говорити, а тим часом «ударівець» Павло Розенко накинув на плечі «диригента» червоний светр iз написом «Голосуємо особисто», який став візиткою боротьби опозиції з «кнопкодавами». Усі засміялися, дехто навіть зааплодував. Чечетов зняв «обновку» і поклав на лаву.

Його колега Олександр Єфремов заявляє, що жадає конструктиву. Ще в середу на запитання журналістів, чи наважаться «регіонали» на силове розблокування сесійної зали, відповів: «Якщо вони (опозиція) надалі діятимуть таким самим чином, то ми будемо шукати шляхи вирішення цієї проблеми. Хоча не думаю, що влаштовувати бійню у сесійній залі з чемпіоном світу з боксу — це найкращий вихід».

Намагання партії влади розблокувати парламент шляхом підписання меморандуму без запровадження сенсорної кнопки Віталій Кличко зустрів пропозицією провести її тестування на технічну придатність. За словами політика, для цього потрібно створити комісію, до складу якої мають увійти також журналісти.

«Якщо «Рада–3» перебуває у незадовільному стані й справді неможливо запровадити сенсорну кнопку, то тоді систему для голосування треба вимкнути. А поки йтиме розробка нової, депутати повинні голосувати особисто іншими способами, передбаченими регламентами — тобто руками чи бюлетенями», — заявив лідер «УДАРу» вчора на брифінгу у ВР. — Це був би простий та чесний алгоритм роботи Ради».

«Регіонали» ідею цю не вітають, мовляв, «сенсорна кнопка була введена з порушенням закону». «Проблема сенсорної кнопки не вирішує проблему персонального голосування, тому що там працює тепловий датчик, і якщо підставити мобільний телефон, зідравши лакове покриття кнопки, то ви вільно можете проголосувати двома або більше кнопками, які є поряд, — аргументує Олександр Єфремов. — Більш дієвим є блокування карток депутатів, які не зареєструвалися письмово, однак опозиція на це не пого­джується».

Учора відбулася нарада керівників фракцій за участі Голови Ради Володимира Рибака. Наскільки можна зрозуміти з коментарів її учасників, результати її такі: конструктиву мало, але й протистояння не загострюється. «Домовилися домовлятися», — містко резюмував керівник «Свободи» Олег Тягнибок.