За китайськими мотивами

За китайськими мотивами

Якщо ви хочете знову зустріти новоріччя — чергова нагода буде у найближчі вихідні: рік Змії за східним календарем вступить у свої права 10 лютого. І доречними у цей день будуть страви, зготовані за кулінарними традиціями країни, де культивується 12–річний цикл зміни років. Тож трохи Китаю — на вашій кухні.

Пельмені як символ багатства у Піднебесній

Пельмені як символ багатства у Піднебесній

Одна з традиційних страв Китаю — пельмені. Пригощання ними означає не що інше, як демонстрацію поваги до всіх, хто зібрався за столом: чи то рідних, чи гостей. За китайськими звичаями, весь процес приготування і куштування пельменів наділений особливим змістом — щось на зразок нашої Святвечірньої куті. У селах люди зліплювали і зліплюють краї пельменів ніби косичками, що нагадують пшеничний колос — це символізує багатий урожай у новому році. Насамперед китайці залишають пельмені померлим предкам. Далі — божествам, наприклад покровителю–дозорцю домашнього вогнища.. Часто люди старшого віку, коли їдять пельмені, безупину приказують: «Цай до. Цай до». Це своєрідне припрошування до оселі «багатства».

Що воно таке, шиітаке?

Що воно таке, шиітаке?

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Ці гриби у природі ростуть на мертвій деревині широколистяних порід дерев на Далекому Сході, у Китаї, Кореї, Японії й інших країнах Південно–Східної Азії. Шиітаке можна знайти на дубах, грабах, березах, кленах, звичайних і карликових каштанах та дереві «шиі» — зрозуміло, звідси й перша частина назви. Слово стає зрозумілим повністю, коли дізнаєшся, що у Японії «таке» — це не що інше як загальна назва грибів. У Китаї ці гриби називають «шианг–гу» або «хоанг–ме». «Капелюшок» шиітаке може бути у діаметрі від 5 до 20 см, його колір — від жовто–коричневого до темно–бурого, дозріваючи, гриби жовтіють.

Всі статті рубрики