УДАР по кнопкодавах

06.02.2013
УДАР по кнопкодавах

Плакати з закликом до колег голосувати тільки своїми депутатськими картками опозиція розвісила навіть на трибуні, з якої хор мав співати «Ще не вмерла...» Втім так і не заспівав, бо сесія не відкрилась. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Урочисте відкриття другої сесії пленарного засідання Верховної Ради було заплановано на 10:00, проте до кінця робочого дня парламент так і не зміг почати роботу. Невідомо, чи працюватимуть законодавці взагалі у найближчий тиждень...

Вимагаючи особистого голосування, опозиція вранці «намертво» заблокувала стільцями вхідні двері, парламентську президію і трибуну. З 9:30 «УДАРівці», вдягнені у червоні светри з написами «Голосуємо особисто», прикрашали президію банерами проти кнопкодавів. Поруч, радісно фотографуючись, «БЮТівці» з синьо–жовтими стрічками на передпліччях розвішували плакати «Кнопкодави — геть із Ради». Це гасло, до речі, виконали тут же: «свободівці» знову виштовхали з зали «тушок» — Олександра та Андрія Табалових.

Зрозумівши, що почати роботу неможливо, лідери фракцій зібралися на нараду в кабінеті спікера Рибака. «Представники провладних фракцій просять дати їм хоча б можливість відкрити другу сесію і затвердити календарний план роботи, — повідомив відтак журналістам «БЮТівець» Микола Томенко. — Але наша позиція незмінна. Нову сесію потрібно почати з чистого аркуша, тому розблокування трибуни можливе тільки в разі запуску системи персонального голосування». Опозиція вимагала для контролю за персональним голосуванням запустити в дію електронну систему «Рада–3». Проте провладні фракції запевняли: у тій системі «і дроти давно прогнили», а взагалі — треба впроваджувати більш модерну систему «Рада–4», а це займе часу... аж до осені. Як розповів «УМ» «БЮТівець» Андрій Павловський, спікер принципово не хоче підписувати відповідне розпорядження, пропонуючи прийняти додатковий закон для проведення тестування системи «Рада–3». «А що тестувати? Система працює», — запевнив нардеп.

Ситуація вочевидь зайшла в глухий кут. «Регіонали» та комуністи почали потроху залишати залу. Невдовзі пішов і хор ім. Верьовки, якому так і не вдалося вчора виконати Державний гімн.

Опозиція має консолідовану позицію, яку на брифінгу у ВР озвучив лідер «Свободи» Олег Тягнибок: «Ми будемо стояти не тільки до кінця тижня, а до «побєдного» кінця — до того часу, поки влада не включить систему «Рада–3». «Наша мета — досягти завчасного персонального голосування. Якщо в процесі ситуація дійде до конституційних 30 днів і розпуску парламенту — значить, так має бути», — додав він. Утім не всі погоджуються з такою ультимативною вимогою. За словами Арсенія Яценюка, вони зроблять подання до Конституційного Суду щодо неконституційності законопроектів, які новий парламент прийняв із порушенням Конституції.

По обіді було ухвалено радикальне рішення — залишитися в Раді ночувати. На це пішов десяток чоловіків iз фракції «УДАР». Вони припускають, що «регіонали» можуть почати «свою» сесію і без опозиції проводити нічні засідання парламенту. «З рядів ПР лунають заяви: Єфремов говорить про можливість працювати в комітетах у середу, Макеєнко — про можливість сесійного засідання», — пояснила у «Фейсбук» депутатка від фракції Кличка Ірина Геращенко. Вона зазначила, що депутати з «УДАРу» вирішили влаштувати нічне чергування у сесійній залі. До переможного кінця?...