«Сміттєві» плани

05.02.2013

На площі близько чотирьох гектарів поблизу місцевого полігону твердих побутових відходів розмістяться технологічна лінія з сортування відходів, а також автопідприємство й офісні приміщення. Потужність комплексу становитиме понад п’ятсот тисяч тонн сміття у рік. Сортування дасть можливiсть отримати близько 50 відсотків так званих корисних фракцій, які підуть у вторинне виробництво. Про ці та інші технічні деталі розповів журналістам на місці майбутнього будівельного майданчика директор республіканського підприємства «Чисте місто» Валерій Гуменюк. Майбутній комплекс, персонал якого налічуватиме 240 осіб, має бути добудований, як очікується, на початку наступного року.

За словами пана Гуменюка, реалізовуватимуть цей інноваційний проект за рахунок позики місцевих бюджетів у сумі 133 мільйони гривень. Аналогів проекту поки що немає в Україні, подібні технології застосовуються лише в Росії й Казахстані. Директор «Чистого міста» також повідомив журналістам, що після введення першої черги виробничих потужностей згодом планують вийти на повну переробку відходів не тільки міста, а й усього Сімферопольського району.

Взагалі «брудних» планів у місцевих чиновників останнім часом з’явилося чимало. Наша газета вже писала, що наприкінці минуло року віце–прем’єр Ради міністрів Валерій Пальчук офіційно представив інвестпроект, де фігурує американська компанія SHER Technologies, LLC. Американці власним коштом мають намір збудувати два сміттєпереробні заводи — у селі Білоглинка поблизу кримської столиці й Керчі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прокуратура Криму розпочала перевірку за фактом несанкціонованого складування твердих відходів на Південному березі. Сам цей факт наглядовому органу «підказали» своїми сюжетами телевізійники. Йдеться, зокрема, про звалище будівельного сміття на зсувній ділянці села Касимівка, поблизу Алупки. Вирішується питання відкриття кримінального провадження.