У школу — на шашлики

30.01.2013

Молодші школярі ще досить слухняно кладуть у свої портфелі бутербродниці з наїдками. Втім досить часто додому приносять все не з’їдене. Щоб діти були ситі, варто застосовувати деякі хитрощі.

Загальновідомо, що дітям частіше чуже смакує краще, ніж своє. Знаю дитину, яка практично ніколи не їсть удома моркву. Але на групі подовженого дня залюбки хрумає кружальця корисного овоча, який приносить учителька. (Хтось скаже, що моркву краще їсти зі сметаною чи іншим продуктом, що містить жири. Але, крім вітаміну, А там ще є купа корисних елементів). Ще ця дівчинка часом скаржиться, що їй не дісталося з її бутер­бродниці шашличка, бо інші у неї просили. Це означає, що треба кооперуватися з учителем групи подовженого дня і батьками дітей, щоб «не свого» вистачало на всіх. А ще треба класти дітям те, що їм подобається.

Дуже просто і швидко вранці зготувати шашлички з курячого філе. Присолені і трохи поперчені невеликі кубики м’яса треба нанизати на дерев’яні палички (по 3–4 шматочки) і за 5–7 хвилин обсмажити на сильному вогні з усіх боків. (Якщо такі шашлички постоять ніч у холодильнику, діти їх можуть і не їсти). Ще на зубочистку настромiть кілька шматочків невеликого солоного огірка з пластинкою твердого сиру — такий шашличок разом iз курячим тоді, коли навколо є однокласники–глядачі, теж з’їдається залюбки.

Ще один корисний і смачний варіант наповнення бутербродниці — кекси–вулканчики. Щоб спекти їх 6 штучок, достатньо 2 яєць, 80 г цукру і 80 г борошна. Спочатку збиваємо міксером яйця з цукром, а потім додаємо борошно — і збиваємо все разом. З цього тіста, розливши його у формочки, можна випікати у розігрітій до 190 градусів духовці бісквітні кекси. Буде ще смачніше, якщо ви у змащені олією формочки спочатку покладете пересипані борошном шматочки яблука чи консервовані вишні без кісточок (3–4). З такого тіста зроблені кекси обов’язково «проривають» зсередини — і зверху утворюється ніби лава вулкана. Цей, можливо, для когось недолік робить випічку цікавішою. Якщо такі кексики нікуди не треба нести, то шоколадною помадкою їм можна домалювати магму.

Ще треба пам’ятати, що діти, як і дорослі, не люблять щодня їсти одні і ті самi, навіть найулюбленіші, страви.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>