Графологія на службі Голови

30.01.2013
Графологія на службі Голови

Голова ВР Володимир Рибак під час інтерв’ю журналістам «УМ» озброївся регламентом. Фото Василя ГРИБА.

Наприкінці січня, як того вимагала опозиція, позачергової сесії Верховної Ради точно не буде. Про це в інтерв’ю «УМ» сказав Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

Розмова журналістів «України молодої» з Головою ВР відбувалася в його кабінеті вчора опівдні. Приблизно в цей самий час велика група депутатів опозиційних фракцій — Соболєв, Аваков, Павловський, Слюз, Ємець, Канівець, Петренко та інші — прийшли до дверей приймальні керівника парламенту, аби наполягати на підписанні документа про проведення позачергової сесії.

 

Убивство й підозра як підстави для позачергової сесії

Нагадаємо, опозиція вимагає цього ще з початку минулого тижня, коли прокуратура виступила з офіційною підозрою Юлії Тимошенко в замовленні вбивства бізнесмена Євгена Щербаня. У «Батьківщині» називають заяву Генпрокурора Віктора Пшонки з цього приводу «замовною». Відтак «Батьківщина» й «УДАР» вимагають позачергової сесії парламенту та звітів Пшонки, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, голови СБУ Олександра Якименка, голосування за відставку Генерального прокурора і створення тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування порушень законодавства щодо Тимошенко і Юрія Луценка.

«Депутати намагаються змусити спікера парламенту виконати Конституцію і терміново підписати розпорядження про проведення позачергової сесії», — йшлося в повідомленні прес–служби «Батьківщини».

«Сьогодні (у вівторок) Голова ВР має останній день для підписання відповідного розпорядження, інакше йому доведеться за це відповідати», — пояснив журналістам голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Однак Володимир Рибак відмовився давати зелене світло позачерговій сесії. Він має дані, що частина підписів депутатів від опозиції може бути сфальшована, тобто, відповідно до Регламенту, законна підстава для проведення засідання втрачається.

Позиція Голови ВР: підписи перевіряє міліція, а піар можна й відстрочити

Логіку своїх дій Голова Верховної Ради виклав в інтерв’ю «Україні молодій». «У Регламенті написано: ті депутати, які хочуть скликання позачергової сесії, мають зібрати 150 підписів, підготувати документи — питання, проекти постанов, які треба розглянути, — і передати Голові ВР. У нього є сім днів на розгляд. Упродовж цього часу він має підписати розпорядження, а за три дні до початку позачергової сесії дати відповідне оголошення в газеті «Голос України» і забезпечити народних депутатів усіма проектами, — каже Володимир Рибак, тримаючи в руках свою нову настільну книгу — «Регламент Верховної Ради України». — Мені надали 158 підписів. Я доручив комітету з питань Регламенту, Апарату Верховної Ради: підготуйте мені всі матеріали, я їх розгляну і підпишу. Проекти дійсно були підготовлені, щоб я міг підписати таке рішення. Але Управління кадрів повідомило мені, що сім підписів за скликання позачергової сесії — підроблені. Кожен депутат підписував присягу, тож зразки всіх підписів у Апараті є, їх завжди можна перевірити.

Проте в будь–якому разі залишається 151 підпис, а цього достатньо. Залишалося узгодити дату проведення позачергової сесії — 29 чи 30 січня, щоб усе ­встигли підготувати.

І тут народний депутат [від Партії регіонів Владислав] Лук’янов заявляє, що ще кілька людей, чиї підписи стоять під вимогою скликати сесію, в той день, коли нібито її підписували, перебували за межами України. Питаю, чим він це доведе? Він показує документ, згідно з яким, названі люди ще до дати підписання заяви перетнули державний кордон України і назад не поверталися. Таких набралося ще 11 прізвищ. Замість декого з них помічники поставили факсиміле, інші, можливо, підробили... Тобто чинних підписів залишилося 140. І що мені робити? Я направив підписи на перевірку до адміністративних органів з проханням розібратися у ситуації».

За словами Рибака, оскільки впродовж кількох днів ніхто з цим питанням до нього не підходив, «виникає запитання: а чи вони взагалі хотіли проводити цю сесію? Бо складається таке враження, що насправді не дуже».

Крім того, Голова Верховної Ради мав і інші мотиви, щоб не поспішати з проведенням позачергової сесії. «Для її скликання потрібно 3 мільйони 672 тисячі гривень — і це лише з розрахунку, що приїде не більше 300 депутатів (а більше б і не приїхало, я це точно знаю), — каже Рибак. — Такі кошти — тільки на те, щоб депутати «попіарилися» перед камерами. Бо ж голосів для ухвалення рішень в опозиції все одно немає. А для цього піару кожному депутатові треба оплатити дорогу, інші витрати… Але ж уже 4 лютого й так буде засідання Погоджувальної ради, наступної п’ятниці — день Уряду в парламенті. Треба розглянути якесь питання, заслухати якогось міністра? Кажіть, називайте — я напишу листа до Уряду, заслухаємо.

Але ж це політика. А наскільки їм насправді потрібна ця сесія, яскраво показує голосування наприкінці грудня за декриміналізацію (статей, за якими засуджено Юлію Тимошенко. — Авт.). Навіть із більшості цей законопроект підтримали восьмеро людей. А з опозиції — не голосували три десятки».

Нагадаємо, за планом чергова — друга — сесія Верховної Ради VII скликання має початися вже 5 лютого.

Хто на кого тисне

Таким чином, опозиціонерам учора не вдалося переконати Голову Верховної Ради. За словами БЮТівця Сергія Соболєва, «151 підпис підтверджено Управлінням кадрів, і це є підставою для скликання сесії. (…) Але вперше за всі 22 роки існування Верховної Ради України спікер вирішив звернутися у Регламентний комітет для підтвердження підписів, чого ніхто ніколи не робив. Таким чином, є очевидним, що Партія регіонів чинить тиск на спікера, забороняючи скликати сесію».

У інтерв’ю «УМ» Володимир Рибак натомість спростовує факти тиску на себе з боку ПР і називає себе «Головою всієї Верховної Ради, а не однієї політичної сили, хоча він і є її членом».

 

Повне інтерв’ю Голови ВР Володимира Рибака читайте в «Україні молодій» у п’ятницю.