Ще раз про те, як «умикнути Україну»

24.01.2013

Учора Президент України вилетів у Давос на щорічний Міжнародний економічний форум. На зібранні багатих і успішних Януковичу нічим похвалитися: економічні показники України, за оцінками експертів Світового банку, падають, проривів не видно в жодній царині, зокрема і зовнішньополітичній. З огляду на це, цікава деталь — Президент відмовився від участі у бізнес–ланчі, який щороку в Давосі дає Віктор Пінчук, запрошуючи, зокрема, впливових політиків демократичних країн, фінансистів. Як відзначив у коментарі «Радіо «Свобода» політолог Олексій Гарань, це тому, що «на ланчі неминуче будуть порушувати питання, пов’язані з внутрішньою ситуацією,... очільникам України не вдалося б уникнути таких гострих питань». Саме так сталося на минулорічному ланчі Пінчука, коли Янукович, притиснутий до стінки (точніше — до стінки стільця), змушений був пообіцяти, наприклад, «справедливий розгляд справи Тимошенко». Вочевидь, займатися непереконливим самоцитуванням у січні–2013 В.Я. якось не з руки. Тим більше що вже рік поспіль Віктор Федорович в очах західних лідерів не є тим чоловіком, з яким здоровкатися за руку престижно і корисно.

Справді, в переліку офіційних зу­стрічей у Давосі, які вчора розповсюдила прес–служба українського Президента, спираючись на інформацію голови АП Сергія Льовочкіна, майже немає глав держав, зарубіжних політиків, окрім голови Європарламенту Мартіна Шульца та прем’єр–міністра Грузії Бідзіни Іванішвілі. Список передбачених зустрічей — не густий, не втомиться наш Президент. Пан Льовочкін назвав виконавчого голову Давоського форуму Клауса Шваба та виконавчого директора нафтової компанії «Роял Датч Шелл» Пітера Возера. Такого короткого списку в історії поїздок українських очільників до Давоса ще ніколи не було.

Форум на швейцарському курорті триватиме до суботи, але український гарант пробуде там півтора дні й уже сьогодні надвечір повернеться у Київ. Нагадаємо, що загальна тема давоського зібрання цьогоріч, даруйте за тавтологію, визначена невизначено — «Гнучкий динамізм». Пояснюють організатори форуму цей слоган так: «Сформувати регіональні та галузеві програми, спрямовані на стимулювання перетворень, які здатні протистояти новим викликам сьогодення». Тобто економічній кризі. Головний же представник України проявить «гнучкий динамізм» тільки на трьох (якщо пан Льовочкін поінформував правильно) панелях, у тому числі виступить як співдоповідач на тему «Прискорення розвитку інфраструктури».

Народ з нетерпінням чекає цього виступу. Бо ж минулого року Федорович повеселив земляків, розповівши закордонним лідерам, що Україну треба бачити на власні очі, «коли почнуть квітнути каштани в Києві і в містах почнуть роздягатися жінки. Побачити цю красу — це чудово!». Так Президент закликав іноземців відвідати Євро–2012. Приїхати, побачити — і нарешті «уві..уми… умикнути для себе Україну». Справді, багато європейців дослухалися поради і «увімкнули» для себе Україну, побувавши на футбольному чемпіонаті. Та є підстави припускати, що Давос стане ще одним свідченням, як світ «вимкнув» для себе Януковича.