Як Страсбург присудив, так і буде

24.01.2013

Днями Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів (100 — «за», 1 — «проти», 5 — утрималися) проголосувала за резолюцію, якою Україні рекомендовано створити національний орган, відповідальний за виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). З відповідною ініціативою позавчора на пленарному засіданні ПАРЄ виступив доповідач Юридичного комітету асамблеї, «регіонал» Сергій Ківалов. Мовляв, така держструктура має бути створена не лише в Україні, а й у кожній із країн–учасниць Ради Європи.

Напередодні окремі політики та науковці у Страсбурзі казали про неприпустимість того, щоб людина, яку Євросуд визнав порушником прав людини в Україні (тобто саме Ківалова. — Ред.), одночасно звітувала щодо ситуації про дотримання Європейської конвенції з прав людини у ПАРЄ. Але українського «підрахуя» це не засмутило, бо, на його думку, «не одна Україна має проблемне судочинство».

Отже, до дев’яти країн iз найбільшими структурними проблемами у судочинстві пан Ківалов зарахував не лише Україну, а й Болгарію, Грецію, Румунію, Італію, Росію, Молдову, Туреччину та Польщу. Відтак рекомендації ПАРЄ щодо створення національного органу, що відстежуватиме виконання рішень європейської Феміди стосується насамперед цих держав.

Щоправда, пан Ківалов поспішив одразу виправдати проблеми з правосуддям в окремих із них: «Структурні проблеми країн не пов’язані iз загальною кількістю скарг, які надходять iз країн, бо 90% скарг звідусіль є неприйнятними. Важливо знати, що Росія, Україна, Італія, Туреччина — країни з високою чисельністю населення».

Присутня нардеп від «Батьківщини» Леся Оробець розкритикувала виступ Ківалова, адже, за її даними, дев’ять iз десяти судових рішень ЄСПЛ в Україні не виконуються. «Що робити з державою, яка блокує рішення Європейського суду і не хоче виконувати вердикти, — обурилася опозиціонерка. — Нагадаю, що рішення у справі «Іванов проти України» було виголошено три роки тому, але досі не виконане. Рішення по справі щодо арешту Луценка — вiсiм місяців тому, і також без втілення».

Нагадаємо, що лише тиждень тому європейська Феміда у Страсбурзі оприлюднила рішення щодо рекордної кількості позовів наших громадян проти України: Київ програв усі 211 справ! Сума компенсацій українцям від влади також виявилася рекордною — з бюджету мають виплатити понад 1,1 мільйона євро (або 11,7 млн. грн.)! Найрозгромнішим для держави став спільний позов 17 ув’язнених Ізяславської колонії, чиє групове голодування адміністрація жорстко припинила за допомогою тюремного спецназу у 2007 році. Кожен iз них отримає щонайменше по 25 тис. євро.

Цікаво, що вчора народні обранці почали активно обговорювати питання підпорядкування майбутнього національного органу. Пан Ківалов вважає, що відповідальний за виконання рішень європейської Феміди держорган має підкорятися парламенту. Із цим погоджується заступник глави делегації в ПАРЄ, опозиціонер Сергій Соболєв: «Ситуація з виконанням рішень ЄСПЛ настільки погана, що це потрібно робити».

А от юристи, яким часто доводиться захищати права своїх підзахисних у Страсбурзі, поки що не готові оцінювати рекомендацію ПАРЄ. «Наразі коментувати немає чого, бо невідомо, якою буде структура цього органу, з якими повноваженнями тощо, — зазначив «УМ» керуючий партнер однієї з адвокатських компаній на правах анонімності. — Тим більше що це ініціатива провладного депутата із неоднозначною репутацією. Влада не виконує більшість рішень Європи, і ця ж влада буде створювати орган з їх виконання? Щось у цих пазлах не сходиться...»

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>