«Сланцеві» пристрасті

22.01.2013

Депутати Харківської обласної ради слідом за своїми донецькими колегами днями ухвалили проект співробітництва з компанією Shell, що має намір розробляти на Слобожанщині Юзівське родовище сланцевого газу. Але попри успішний фінал голосування у сесійній залі, далеко не всі політичні партії регіону позитивно сприйняли такий варіант розв’язання вітчизняних газових проблем. Фракція «Батьківщини», скажімо, на знак протесту в повному складі взагалі відмовилася брати участь в обговоренні цього питання, а «свободівці» і комуністи для більш переконливого вияву своєї позиції провели окремі пікети приміщення обласної влади. Більше того, голова регіональної організації ВО «Свобода», народний депутат Ігор Швайка вже повідомив, що його партія разом з українською екологічною лігою має намір оскаржити рішення облради в суді і навіть готова перейти до «акцій прямої дії».

Свій протестний демарш опозиціонери пояснюють ризиками, що несуть iз собою технології видобування сланцю. Мовляв, ті потребують великої кількості прісної води, якої й без того не надто багато на посушливому Сході. Не виключено також зараження водоносних горизонтів хімічними реактивами. До того ж заради цих вуглеводів на Харківщині і Донеччині буде знищено великі площі сільськогосподарських угідь, які після газовидобутку вже не підлягатимуть відновленню. Депутати від «Батьківщини» також обурилися з того приводу, що проект згаданого договору, який містить близько 700 сторінок друкованого тексту, їм роздали за два дні до голосування, і вони фізично не встигли вивчити усі його нюанси.

У свою чергу міністр екології і природних ресурсів Олег Проскуряков, який особисто приїздив на сесію облради, спробував розвіяти песимістичний настрій опозиціонерів. «У цієї компанії екологія піднесена до рангу релігії, — сказав він. — Усі питання будуть узгоджувати з обласними управліннями і громадськістю. Зараз триває узгодження договору про юридичні, фінансові та екологічні аспекти співробітництва держави та інвесторів. Потім проект буде піддано різним експертизам, і лише після того, як ми зважимо усі «за» і «проти», почнемо бурити першу свердловину».

Олег Проскуряков повідомив, що угода про співробітництво між компаніями Shell та «Надра Юзівський» розрахована на 50 років. За цей час іноземні інвестори, згідно з найскромнішими підрахунками, планують вкласти в економіку країни близько 10 мільярдів доларів. Якщо угоду буде підписано, то вона стане найбільшим інвестиційним проектом за всю історію України.