Шумно, як у лікарні

18.01.2013
Шумно, як у лікарні

Атмосфера під лікарнею «Укрзалізниці» зовсім не оздоровча. (УНІАН.)

Учора під харківською лікарнею «Укрзалізниці» було шумно. Прибічники ув’язненої екс–Прем’єрки прийшли сюди підтримати Юлію, яка вимагає від пенітенціарної служби припинити відеонагляд в її палаті, відсторонити від такого нагляду чоловіків, припинити принизливі обшуки та забезпечити законне право на телефонні дзвінки. Мітингарів було всього кілька десятків, проте їх швидко «збадьорила» група підтримки влади — до лікарні підтягнулися люди з прапорами Партії регіонів. За оцінками колишнього «губернатора» Харківщини, а віднедавна народного депутата Арсена Авакова, було їх близько двохсот, і попри запевнення, що «самі прийшли», «регіоналів» підвозили організовано, на автобусах. Також, як повідомив учора вранці Аваков «Українській правді», на територію лікарні в’їхав автобус iз бійцями «Беркута».

На щастя, ніяких ексцесів не сталося — мітингарі з різних таборів обмінялися образливими фразами і до другої години дня розійшлися. На майданчику протесту залишилися лише кілька десятків найстійкіших прихильників Тимошенко. А от у самій лікарні, на знак жіночої солідарності, зайняли позиції і не здавали їх (принаймні станом на вчорашній вечір) троє народних депутатів. Теж жінки. Саме вони допомогли знов привернути увагу суспільства до умов утримання Юлії Тимошенко.

Олександра Кужель, Людмила Денісова та Тетяна Слюз ще у вівторок увечері прибули в лікарню, щоб підтримати акцію громадянської непокори, яку оголосила нещодавно Юлія Тимошенко. Разом iз жіноцтвом до шпиталю «Укрзалізниці» приїхали і Аваков та ще група людей. Аваков, за його ж словами, хотів лише ознайомитися, в яких умовах утримують Юлію Володимирівну. Такий карнавал гостей вельми обурив головлікаря Михайла Афанасьєва. «Я шокований безтактністю народних депутатів, — пояснив він кореспонденту агенції «Інтерфакс–Україна». — Приміщення, де зараз перебувають народні депутати і куди намагається провести журналістів у супроводі людей спортивної статури Арсен Аваков, — це реанімаційний блок. Тут знаходяться пацієнти у важкому стані. І вони не повинні стати жертвами політичних акцій». Відтак головлікар вигнав прибульців. Але не всіх. Жінки–депутатки таки були більш наполегливими, ніж пан Афанасьєв. Отак і переночували.

Усю ніч опозиційні депутатки провели разом з ув’язненою у кімнаті, яка слугує для зустрічі з адвокатами. Учора вранці начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков на брифінгу в Харкові прозвітував, що в тій кімнаті встановлено лiжко, депутаткам були видані ковдри та постільна білизна. «У них була можливість виходити в туалет, у них була можливість вживати їжу, ніхто їх не обмежував», — сказав Колпащиков.

Солідарні жінки не збираються відступатися, аж допоки влада не вплине на керівництво колонії й не виконає вимоги Тимошенко. Проте в Державній пенітенціарній службі наполягають: їхнє пребування в лікарні «Укрзалізниці», яка давно перетворилася на «режимний об’єкт», незаконне. На цьому наголошує й Ігор Колпащиков. «Ми проводимо з ними профілактичні бесіди». Проте охоронці тюрем не будуть багато часу витрачати на балачки і планують позиватися з «загарбницями». «У нас є законодавчо правильний засіб — звернутися до суду. Ми готуємо документи», — цитує керівника Качанівської колонії.

Тим часом підхопила прапор акції і «Батьківщина». Принаймні через свою прес–службу партія пообіцяла масові акції непокори, якщо влада не виконає справедливих вимог Тимошенко.