Дамоклiв меч над лiсосмугою

17.01.2013
Дамоклiв меч над лiсосмугою

Пікет членів комітету зі збереження зелених насаджень біля брами Київради.

У Святошинському районі Києва (просп. Перемоги, 15 км) під загрозою знищення захисна лісосмуга завдовжки 1,5 км, завширшки 20 метрiв, площею 3,5 га. Це близько 1600—1800 великих дерев, що їх посадили садiвники, — нашi дiди та батьки — ще 56 рокiв тому, коли було створено садiвниче товариство «Зв’язкiвець». Про те, що над цими деревами занесено сокиру, бiльшiсть садiвникiв дiзналися в липнi 2012 року. Тодi на зборах садiвникiв було створено комiтет зi збереження зелених насаджень. І почалися нашi ходiння по iнстанцiях та листування з ними.

Виявилася ще одна земельна афера «талановитої» молодої команди Л. Черновецького. Ще в липні 2009 року рішенням Київради (швидше за все, під час нічного голосування) були передані у приватну власність під забудову землі цiєї захисної лісосмуги.

Комітетові зi збереження зелених насаджень, згідно з інформацією, наданою Головним управлінням МВС України в м. Києві, відомо, що розслідування порушень законодавства, до яких вдалися чиновники КМДА, передаючи у приватну власність 33 земельнi ділянки під забудову, тобто землю лісосмуги, розпочало Святошинське районне управління МВС ще в 2010 році. В жовтні того ж року слідчий відділ згаданого управління порушив кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 358 (підробка документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) та ч. 4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Рішенням прокуратури Києва матеріали кримінальної справи, порушеної Святошинським районним управлінням МВС, було передано до слідчого відділу Управління СБУ в м. Києві, який також розслідував кримінальну справу, порушену за фактом вчинення шахрайства в особливо великих розмірах під час виділення та продажу земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд у м. Києві. У грудні 2010 року зі справи, що її й далi розслiдує управління СБУ, було виділено в окреме провадження кримінальну справу з обвинувачення службових осіб КМДА у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 362 та ч. 2 ст. 367 КК України. Цю виділену в окреме провадження справу того ж року з обвинувальним висновком було направлено до прокуратури м. Києва для скерування до суду. Наразi справа перебуває на стадії розгляду в Шевченківському районному суді м. Києва.

За інформацією прокуратури м. Києва, досудове слідство за зазначеними вище справами триває.

Члени нашого комітету вважають, що правоохоронці недостатньо зосереджують увагу на розслідуванні порушень законодавства України, що стосуються порядку зміни цільового призначення рекреаційних земель, до яких відносилась захисна лісосмуга, порушень прав членів садового товариства.

Зараз, коли людство стурбоване незадовільним станом довкілля, проблемою забезпечення питною водою, депутати Київради та чиновники КМДА ухвалюють десятки рішень щодо знищення зелених зон, парків, скверів. У цьому переліку опинилася захисна лісосмуга, що розміщена між північною межею садового товариства «Зв’язківець» та автодорогою Київ—Чоп. Якщо захисну лiсосмугу вирубають, територія садів фактично втратить свiй рекреаційний статус. У цьому районі переважають вітри північно–західного напрямку, які без перешкод перенесуть шкідливі викиди автотранспорту на територію садів. Вирощені городина, фрукти та ягоди стануть непридатними для споживання.

Нинi ми найважливішим завданням вважаємо не допустити знищення дерев до завершення досудового розслідування. В цьому ми розраховуємо на правоохоронні органи м. Києва, на всебічне розслідування фактів порушень законодавства Київрадою та окремими службовцями КМДА.

Комітет зi збереження зелених насаджень від імені сотень членів СТ «Зв’язківець» та членів їхнiх сімей вимагає від центральних органів виконавчої влади, КМДА та правоохоронних органів відновити законнiсть, повернути розданим землям функціональне призначення — статус землі рекреаційного призначення, поновлення порушених прав членів СТ «Зв’язківець», прав на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Адже не може бути законним рішення Київради, прийняте на підставі підроблених та сфальсифікованих документів.

До речi, ця злочинна оборудка з землями захисних зелених насаджень задумана з метою продажу земельних ділянок. Про це свідчать оголошення в iнтернетi про їх продаж.

Вiктор САДОВНИЧИЙ,
голова Комітету зi збереження зелених насаджень
Павло ВОЛОТІВСЬКИЙ, Biктор КАЗАКОВ, Олександр БРУКВА, Cергiй ПИВОВАРЧУК, члени комітету
Київ
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>