«Шоколадний заєць» для киян?

17.01.2013
«Шоколадний заєць» для киян?

Вибори мера цього року таки відбудуться — орієнтовно влітку, хоча чекали їх ще торік. І боротьба буде запеклою, адже мер столиці — хороша стартова позиція для президентської компанії–2015. Такі висновки робить київський політтехнолог Андрій Сафоненко. За соціологічними даними, оголошеними на прес–конференції, лише 2% киян готові продати свій голос на виборах. При цьому 31% опитаних вважають, що їхні земляки можуть голосувати за міського голову в обмін на певну суму. Проте експерти переконують, що ці явища точно не будуть масовими — настільки, як це було на минулих виборах, у випадку з обранням Леоніда Черновецького. Адже «гречка» зрештою обернулася злиднями, і люди тепер «навчені на власному досвіді», каже Андрій Сафоненко.

За припущеннями експертів, велике значення матиме час проведення виборів та очікувана явка — не більше 50%. «Тож недарма вибори плануються на липень. Адже головне завдання влади — максимально знизити явку киян, особливо молоді, більшість якої спрямована на опозиційну течію. Посеред літа багато таких виборців роз’їдуться з міста», — вважає соціолог Андрій Єременко, керуючий партнер соціологічної кампанії Active Group. Отже, вибори влiтку насамперед вигiднi владi. Нинi, згідно з результатами дослідження, голову КМДА Олександра Попова готові підтримати 14% киян, а переконані в його перемозі 27,4% респондентів. Нагадаємо, «регіонала» Попова Києву насадив Президент Янукович — після усунення скомпрометованого, але таки легітимно обраного мера Черновецького. Тепер Попов позиціонує себе як «господарник», котрий «відбудовує столицю».

Його головним конкурентом вважають лідера партії «УДАР» Віталія Кличка, за якого готові проголосувати 34,3% виборців. А от упевнені в його перемозі лише 19,4%. «Такі дещо парадоксальні результати є підтвер­дженням того, що народ не вірить у чесність виборів. Кияни, за даними дослідження, не підтримуватимуть Олександра Попова, але здебільшого вважають, що все відбудеться так, як запланує влада», — каже Андрій Єременко.

Опозиція має шанс на успіх у Києві, проте це буде можливо, якщо вона висуне єдиного кандидата. Утім, зазначають експерти, такий сценарій малоймовірний, оскільки вибори столичного голови — генеральна репетиція президентських виборів.

Щодо інших кандидатів, то Петрові Порошенку віддали б голоси 12,1% опитаних, «свободівцю» Андрієві Іллєнку — 4,2%, представникові «Батьківщини» В’ячеславу Кириленку — 2,2%.

Несподівано високий рейтинг екс–міністра економіки, а нині позафракційного нардепа Порошенка, який ще не починав свою мерську кампанію, засвідчує, що кияни потребують нових облич, і умовну «нішу Порошенка» легко може зайняти будь–який позитивний кандидат або нейтральний персонаж.

«На відміну від опозиції, влада має більший мобілізаційний потенціал, який збільшує шанси на перемогу кандидата від влади й одержання контролю над Київрадою, — таку думку висловлює політтехнолог Тарас Загородній. — Треба враховувати, що Київ — це, перш за все, великі гроші, і мало хто відмовиться від такого ласого шматка».