Скасувати все чи трохи залишити?

16.01.2013
Скасувати все чи трохи залишити?

«Повернути країну народу», а пільги — нардепам. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Депутати на канікулах. Ще три тижні відпочиватимуть у відомчих санаторіях, їздитимуть поїздами, літатимуть літаками, паркуватимуться — безкоштовно. У дефіцитному державному бюджеті–2013, на відміну від минулорічного, скасування пільг для парламентаріїв не передбачено.

Та сама Верховна Рада, яка за рік до виборів відмовилася від певних особистих преференцій, у листопаді 2012–го благополучно їх відновила, і Президент бюджет підписав. Загалом ВР має «з’їсти» за рiк майже 936 млн. грн.

«У 2012 році комуністи та Партія регіонів внесли зміни до бюджету, сказали, що скасовують пільги для нардепів, але це був тимчасовий перед­виборчий маневр, бо зміни лише призупинили дію окремих норм закону. Але 2012 рік минув разом із популістським призупиненням пільг. Номінально з 2013–го пільги знов працюють», — пояснив у коментарі «УМ» «свободівець» Ігор Швайка, член Регламентного комітету ВР.

Більше того — відповідна стаття видатків збільшилася на 60 мільйонів. Нардепи знову можуть розраховувати на 30 тис. грн. допомоги кожному на оздоровлення, безплатні путівки на санаторно–курортне лікування, грошову компенсацію для створення «належних житлових умов». При тому що «гола» зарплата депутата ВР і так не мала — близько 15 тис. грн., без усіляких надбавок за посади і т.ін.

Пільги в цьому році можуть повернутися і до колишніх нардепів, які теж зможуть отримувати матеріальну допомогу, безплатно лікуватися в елітних клініках, їздити на транспорті й бути похованими за рахунок бюджету.

Опозиція оголосила про свій намір боротися за зняття депутатських пільг на постійній основі. «Внесення змін до бюджету — це лише тимчасова норма», — пояснює в коментарі «УМ» колишній «помаранчевий» заступник міністра соціальної політики, а нині депутат від «УДАРу» Павло Розенко. Його фракція перед Новим роком зареєструвала законопроект, який передбачає постійне скасування норми закону «Про статус народного депутата» в бік відмови від усіх пільг. Саме такий принцип внесення змін у закон дозволить не гратися в «призупинення–відновлення», а прийняти раз і на завжди одне політичне рішення.

Логіка законопроекту «УДАРу» говорить про те, що в Україні потрібно міняти систему пільг і говорити про принципово іншу концепцію — адресну допомогу малозабезпеченим та маломобільним особам. «УДАРівці» пропонують скасувати норму про виплату народному депутату після закінчення строку повноважень, на період працевлаштування матеріальної допомоги в розмірі зарплати з усіма надбавками працюючого депутата. За чинної редакції закону в разі неможливості працевлаштування за колишнім нардепом зберігається виплата матеріальної допомоги у розмірі 50% зарплати з урахуванням усіх доплат та надбавок до досягнення ним пенсійного віку. Партійці Віталія Кличка ініціюють також скасування норми, яка гарантувала народному обранцеві при виході на пенсію виплату допомоги в розмірі 12 місячних посадових окладів. Не будуть виплачувати депутатам, за законопроектом, і матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі подвійної місячної зарплати до щорічної оплачуваної відпустки тощо.

Окрім «УДАРу», свій законопроект — трохи інакший — готує й інша частина опозиції. Опозиційне крило Регламентного комітету розробляє зміни до держбюджету і Закону «Про статус народного депутата», аби ухвалити їх на початку другої сесії ВР у лютому, коли Рада підійде до перегляду держбюджету–2013 з уточненням окремих його позицій. «Наша позиція така: треба говорити по кожній із тих норм, які були зупинені, чи вона потрібна, — каже Швайка. — Якщо депутат забезпечений номером у готелі «Україна», якого мені, наприклад, достатньо, то видавати одноразову компенсацію у вартості квартири в Києві є абсолютно надлишковим. «За законом, депутат має отримати забезпечення відповідно до своєї роботи, але без тих надлишків, які закріплені в законі».