Будинок для жирафів

15.01.2013

У Харківському зоопарку невдовзі відсвяткує новосілля привезене із–за кордону жираф’яче сімейство. Фундамент для їхнього будинку тут було закладено вже давно, проте, щоб звести стіни спеціалізованого помешкання, у міста не знаходилися кошти. Цього року на будівництво згаданих «апартаментів» мерія нарешті виділила 3,5 мільйона гривень, тому 15–метровий, повністю скляний і утеплений з усіх боків, будинок невдовзі таки прийме нових господарів.

За словами директора зоопарку Олексія Григор’єва, жирафи у харківському звіринці вже були. Але оскільки бідолах утримували у непристосованому для цього антилопнику, замість відпущених їм природою 25—30 років вони жили вдвічі менше. «Помирали жирафи від хвороб суглобів та радикулітів. Тобто від хвороб, викликаних поганим утриманням, — каже пан Григор’єв. — І оскільки раніше був принцип централізованих поставок, то нових тварин замовити було нескладно. Тобто один жираф помер — замовили іншого. Але сьогодні така практика вважається неприйнятною з точки зору моралі й суспільної думки. Харківський зоопарк входить до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів, і якщо ми будемо так чинити, то нас звідти витурять iз тріском, як Київський зоопарк. А цього б вкрай не хотілося».

Представники згаданої асоціації прибудуть до Харкова одразу після завершення будівництва нового вольєра. Якщо створені харків’янами умови для життя довгошиїх красенів будуть визнані такими, що відповідають світовим стандартам, то зоопарку подарують повноцінне сімейство жирафів: самку, самця і двох дітлахів.