Вибухонебезпечна «хімія»

15.01.2013
Вибухонебезпечна «хімія»

Керівництво Росії й України не бачить суперечностей між прагненням обох країн до зміцнення зв’язків з Європою одночасно з посиленням взаємодії на теренах СНД. І взагалі, відносини між нашими державами зараз такі, що хоч до рани прикладай. Такі висновки напрошуються за результатами зустрічі новопризначеного міністра внутрішніх справ України Леоніда Кожари (це були його перші переговори такого рівня після призначення) з російським колегою Сергієм Лавровим. Глава зовнішньополітичного відомства РФ, який iз такої нагоди завітав у Чернівці, запевнив: рівень двосторонніх контактів залишається високим, а Україна є провідним торговим партнером Росії в СНД. При цьому «нас об’єднує спільна зацікавленість у будівництві єдиної Європи без розділових ліній, тому ми не бачимо суперечностей між зближенням наших країн з європейськими структурами і поглибленням різноформатних інтеграції на просторі СНД, оскільки йдеться про два взаємодоповнюючi напрями наших дій».

А Леонід Кожара на прес–конференції за результатами рандеву зізнався, що однією з цілей переговорів у Чернівцях було встановлення з головою російського МЗС «особистої хімії», яка «відіграє значну роль у міждержавних відносинах», цитує українського міністра «Коммєрсант».

Під час міністерських переговорів віч–на–віч та засідання підкомітету з міжнародного співробітництва російсько–української міждержавної комісії сторони, зокрема, обговорили взаємодію консульських служб щодо захисту прав громадян обох країн, процес азовсько–керченського врегулювання, координацію зусиль щодо врегулювання придністровського конфлікту та співпрацю в міжнародних організаціях — передусім ОБСЄ, в якій Україна головує з 1 січня. Для подальшої розмови Лавров запросив Кожару до Москви.

Питання, щодо якого такої добросусідської згоди наразі немає — вступ України до Митного союзу, чого так прагне Кремль, — цього разу не торкалися.

 

«ТЕПЛА» ЗУСТРІЧ

У Чернівцях главу МЗС Росії зустрічали не тільки колеги–дипломати: дорогу російському кортежу намагалися перекрити представники ВО «Свобода». Близько 70 «свободівців» та представників інших опозиційних сил на деякий час зупинили рух транспорту на під’їзді до центральних корпусів Чернівецького університету — колишньої резиденції митрополитів Буковини і Далмації, де відбувалася зустріч Сергія Лаврова з Леонідом Кожарою. Пікетники скандували «Геть Кожару і Лаврова з Чернівців!», «Ви нам — дешевий газ, а ми вам — суверенітет?», «Майбутнє України — в Європі», «Ні — економічному рабству!» тощо. Проте кілька міліцейських машин і кілька десятків міліціонерів заблокували «свободівців» на одній із прилеглих вулиць. Як повідомляє УНІАН, почалася бійка, постраждав народний депутат від ВО «Свобода» Руслан Зелик.