Проголосують і без грошей?

09.01.2013
Проголосують і без грошей?

Наша пісня гарна й нова — голосуймо знову.

На Львівщині тривають вибори. Вчора там офіційно стартувала кампанія проміжних виборів до облради, які відбудуться 27 січня в семи округах, що достроково звільнилися після переходу обласних депутатів на роботу до Верховної ради України. На нових висуванців чекають в/о №2 у Львові (екс–депутат облради Ірина Фаріон), №19 і №20 у Бродівському районі (Ірина Сех та Олег Панькевич), №24 — Городоцький район (Ярослав Дубневич), №34, Кам’янко–Бузький район (Михайло Блавацький), №47, Сколівський район (Андрій Тягнибок), і в/о № 58, Яворівський район (Василь Пазиняк).

Часу на підготовку до голосування лишилося два з половиною тижні, однак коштів на них досі немає, через це над довиборами нависає загроза зриву. За законом, фінансування проміжних виборів мають здійснювати органи місцевого самоврядування, тобто Львівська обласна рада. Але в регіональний бюджет–2013 такої статті видатків не закладено. Тим часом обласна виборча комісія чекає від держави 7 мільйонів гривень цільової субвенції. Із цієї суми майже 5 мільйонів мають піти на зарплату та відповідні відрахування для членів дільничних комісій.

«Фактично виборчий процес уже розпочався, і територіальна виборча комісія, згідно з чинним законодавством, його веде, — говорить у коментарі «УМ» виконавчий директор Львівського обласного осередку Комітету виборців України Оксана Дащаківська. — Зараз починається процес формування ДВК. Але є один нюанс. Позаяк коштів не виділено, обласна виборча комісія задля фінансової економії укрупнила виборчі дільниці. Тобто в деяких селах дільниць не буде, і їх мешканці будуть змушені їхати голосувати в інше село. Через те, що ці вибори є місцевого значення, вони відбуваються не в цілій області, а в окремих районах, тому може бути так, що люди їх проігнорують і явка буде не дуже високою».

На думку Оксани Дащаківської, кошторис у 7 млн. грн., заявлений ТВК, є завеликим, і його однозначно потрібно скорочувати. «Можливо, ця сума настільки злякала посадовців і бюджетну комісію, що вони вирішили таких грошей узагалі не шукати, аніж думати, як провести вибори за менші гроші, але в рамках чинного законодавства», — припускає представниця КВУ. Дащаківська наголошує, що проміжні вибори повинні відбутися у відповідності до закону. Однак у львівському КВУ не виключають, що у випадку ненадходження коштів вибори вчасно не відбудуться.

Щодо політичних перспектив проміжних виборів, то пані Дащаківська як політолог припускає, що «на хвилі ейфорії від хорошого результату «Свободи» на парламентських виборах у Львівську обласну раду на місце «свободівців» можуть прийти інші «свободівці», а не кандидати від інших політичних сил». З іншого боку, ці довибори стануть предметом торгів у загальнонаціональному масштабі — політичні сили торгуватимуться з приводу того, чи пустити до облради «Батьківщину», яку в 2010 році фактично усунули від місцевих виборів.

Право висувати кандидатів у депутати облради мають лише політичні партії. Лідери об’єднаної опозиції «Батьківщина», «Свободи» й «УДАРу» прийняли рішення підтримати єдиних кандидатів від «Свободи»: в окрузі №2 — Йосипа Ситника (креатура Ірини Фаріон, доцент Львівської політехніки), №19 — Юрія Шаварова, №20 — Романа Ковальчука, №34 — Павла Блавацького. Львівська обласна організація «УДАРу» висуватиме свого узгодженого кандидата лише в одному окрузі — Городоцькому (Володимир Саган). «Батьківщина» — у Сокальському (Степан Цмоканич) та Яворівському (Іван Стецькович) округах. Паралельно кандидатів висунули Українська республіканська партія, Народний рух, Партія регіонів.

Усього у виборах 27 січня на Львівщині можуть проголосувати приблизно 480 тисяч виборців.