Цiкавтеся полiтикою,

03.01.2013

Після семирічної перерви, в минулому, 2012, роцi у ЗМІ, а так само на білбордах громадської організації «Український вибір», на вулицях міст, у метро тощо зарябіло прізвище (природно разом iз портретом ) Вiктора Медвечука, колишнього глави адміністрації Президента України Л. Кучми і, як усiм вiдомо, кума президента Росії В. Путіна.

Із чим же знову вийшов до людей В. Медвечук? Виявляється: «Країною правиш ти, а не ті, кого ти обираєш». Інструментом же для втілення в життя цього принципу пропонують референдум — усенародний або місцевий.

Пріоритетними темами референдуму пропонують «Митний союз» (МС) iз Росією, Білоруссю і Казахстаном, а також федералізацію України (програма «Портрети» з С. Дорофєєвим на «5–му каналі» ТБ).

Референдум в умовах нинішньої України — це вірна дорога до грубого викривлення волi народу. Якщо навіть результати виборів Президента, парламенту, місцевих рад грубо фальсифікують, то можна уявити, що «намалює» влада за підсумками будь–якого референдуму. Слід нагадати, що за новим Законом про референдум, підписаним Президентом, організацію проведення референдумів доручають місцевiй владi, а в конкретній ситуації — Партії регіонів, бо у мiсцевих радах вона має більшість, а глави адміністрацій усіх рівнів призначає Президент. Словом, результат будь–яких референдумів буде таким, який потрібний владі.

У вищезгаданому інтерв’ю з С. До­­рофєєвим В. Медвечук назвав євроінтеграційні устремління України ілюзією. А Помаранчеву революцію — помаранчевою цвіллю. Вступ же у МС він вважає порятунком. Який порятунок? Як вiдомо з друкованих джерел, зараз економіка трьох країн, що входять у МС, — переважно сировинна, частка високотехнологічної продукції надзвичайно мала. Наприклад, експорт високотехнологічної продукції Росії (зокрема, озброєння) становить усього 4,5%. Щодо демократичностi дотримання прав людини, духовного розвитку в цих країнах, то, як кажуть, — без коментарів.

Треба пам’ятати, що вся зовнішньополітична і внутрішньополітична діяльність російського керівництва підпорядкована імперській політиці. І один iз головних її напрямiв — втягування України в «Митний союз». Це лише початок, потім — військовий союз і далі за списком. Наслiдок — відтворення імперії у межах царської Росії або СРСР.

Якщо Євросоюз для підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі ставить перед Україною певні умови, виконання яких в інтересах самої України, але вимагає зусиль і часу, то Росія прийме Україну в будь–який союз без усiляких умов швидко і, як кажуть, з потрухами, бо імперія без України, як висловлювалися відомі державні діячі Росії минулого й сьогодення, не відбудеться.

Отже, думки і дії керівництва Росії та пана Медвечука щодо цього підозрілим чином збігаються. Євросоюз — це високопродуктивна і високотехнологічна економіка, високі стандарти життя i високий рівень культури, дотримання прав людини, а дорога в МС, тобто до Росії, Азії (у гіршому значеннi цього слова — Японія, Південна Корея, Сінгапур, Тайвань тощо сюди не входять), це дорога у минуле, в болото, з якого ми ніяк не виберемося вже кілька століть. І на догоду міфічним миттєвим вигодам Україну намагаються позбавити європейської перспективи.

Що ж до федералізації, то за нинішніх умов це перший крок до втрати територіальної цілісності України.

В однiй iз програм С. Шустера аудиторії запропонували відповісти на два запитання: «Ви за вступ України в Митний Союз?» «Ви за вступ України до Євросоюзу?» На перше запитання — «за» 52%, на друге — та сама аудиторія віддала 65% голосів «за». Це свiдчить про те, що люди погано інформовані, лінуються думати. Адже це два взаємовиключні шляхи розвитку. Вступ у МС автоматично унеможливлює вступ України до Євросоюзу.

Підбиваючи підсумки, хочу звернутися до громадян України, кому не байдужа доля країни, її майбутнє. Історія дала нам шанс побудувати свою незалежну державу. Не втратьте його, не дайте втягнути вас у чергову авантюру, що загрожує існуванню України. Думайте!

А для тих, хто не цікавиться політикою, нагадаю слова однієї мудрої людини: «Якщо ви не цікавитеся політикою, це ще не означає, що політика не цікавиться вами».

Володимир ПРОХОРОВСЬКИЙ,
iнженер–будiвельник, пенсiонер
Київ
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>