Валерій Карпунцов: Фракція «УДАР» кількісно лише зростатиме

26.12.2012
Валерій Карпунцов: Фракція «УДАР» кількісно лише зростатиме

«УДАР» не даватиме бити наших колег по опозиції»

— Пане Валерію, ваша фракція — єдина з опозиційних, яку в сесійній залі нової ВР посадили не «на гальорці», а з виходом до президії. Чи не є це підтвердженням здогадок про те, що влада ставиться до «УДАРу» як до найбільш поміркованої з опозиційних сил, не схильних до різких рухів?

— Така посадка є передбачуваною. Ліва частина залу — це комуністи, права — опозиція. В нашій фракції 42 депутати, прийдуть ще двоє, і наш сектор розрахований якраз на 44 місця. Влада зараз, мабуть, шкодує, що не противилася такій розсадці, бо в «УДАРі» всі партійці ведуть здоровий спосіб життя, підковані не тільки інтелектуально, а й здорові фізично.

— Але, як показали перші дні нової Ради, «УДАР» принципово не бере участі в парламентських бійках. Це принципова позиція? Пригадується, свого часу «УДАРівці» брали участь у штовханині в Київраді.

— Ми не б’ємо депутатів. Хоча в нашій команді є й чемпіони з пауерліфтингу, і з боротьби, і з боксу. Про лідера я взагалі не кажу — йому не можна цього робити, бо кулаки Віталія Кличка, як він сам сказав, — це ядерна зброя. Але коли в сесійній залі починатиметься штовханина, ми не будемо давати бити наших колег.

— Зараз у ВР на першому плані — хлопці зі «Свободи». Наскільки «УДАР» підтримує їхній радикалізм? І чи не диктує «Свобода» власні умови гри всій опозиції?

— Я б не ставив питання таким чином, що «УДАР» підтримує «Свободу». «Свобода», Об’єднана опозиція й «УДАР» — це ідеологічно абсолютно різні політичні сили. Але в нас є погоджені позиції — персональне голосування депутатів, євроінтеграція, захист прав опозиції, і ми їх активно спільно відстоюємо.

Результативність наших дій показали перші голосування у Верховній Раді, а також минулого тижня в Київраді. Звичайно, коли дійде до питань ідеологічного характеру, кожна політична сила виходитиме із власної ідеології. Бо ми є окремі політичні сили — у кожної свої програмні цілі, різні члени партій.

«Щодо спроби підкупу нашого депутата триває дослідча перевірка»

— Якщо так, то, певно, у вас і ступінь опозиційності різний. Чи готовий «УДАР» до компромісів із владою? Якщо так — то з яких питань?

— Ми — опозиційна фракція і ведемо політику на відсторонення Партії регіонів від влади. Тому за жодних обставин не будемо їх підтримувати. У нас немає ідеологічної спільності.

— Водночас доводилося чути, що серед наступних «тушок», які перейдуть на бік більшості, будуть представники «УДАРу», зокрема обрані по «мажоритарці». Чи можна це упередити?

— У нас нема й не буде «тушок». В «УДАРі» був дуже прискіпливий кадровий відбір, особливо по мажоритарних округах. Фракція досить згуртована, тісна в питанні взаємин депутатів один з одним.

«Тушки» були в іншій політичній силі, і дуже шкода, що це наші колеги по опозиції. Я думаю, що наша фракція натомість буде тільки зростати кількісно.

— Але багато хто з депутатів від «УДАРу» — підприємці, тобто дуже вразливі люди в питанні тиску влади на їхній бізнес. Скажімо, подейкують, що ваш мажоритарник від Київської області Руслан Сольвар однією ногою вже у «регіональній» більшості...

— Люди бізнесу, які йшли до нас у фракцію, були свідомі того й розуміли, що доведеться терпіти тиск.

Щодо Сольвара, то немає в нього такого наміру. Влада запустила цю провокацію. Це дуже серйозна образа. Я не знаю, як Руслан терпить цей наклеп.

— Наша газета першою серед ЗМІ повідомила про те, що Сергію Капліну, вашому мажоритарнику з Полтавщини, пропонували 5 млн. доларів за перехід у Партію регіонів. Як ви вважаєте, це була реальна пропозиція, а не вигадка або чийсь телефонний жарт?

— Так, реальна. Є заява, подана Капліним до Генпрокуратури, зараз триває дослідча перевірка. Я закликаю кожного опозиціонера робити так, як вчинив Каплін, — фіксувати «вербування» і писати заяву до правоохоронних органів.

— У контексті опозиційності вашої фракції не можна не згадати всі ті розмови, що були перед виборами: «УДАР» фінансується олігархом Фірташем. І присутність «УДАРу» на фірташівських телеканалах непрямо свідчила саме про це.

— Це такі самі розмови, як і про «тушкування» нашої фракції. Вони спрямовані на дискредитацію реальної, молодої, потужної опозиційної сили.

«УДАР» хоче призначити вибори мера Києва на 2 червня

— Як ви прокоментуєте розподіл комітетів між фракціями? На чому базувався особисто ваш вибір комітету?

— Ми наполягали, щоб опозиції були віддані комітети, закріплені за нею регламентом у 2007 році. (Цей принцип було дотримано лише частково. — Авт.).

У нашій фракції будь–який депутат може обійняти керівну комітетську посаду. Особисто я — кандидат юридичних наук, моя спеціалізація конституційне право, я заслужений юрист України. Я обрав Регламентний комітет (став заступником голови), а мав як варіанти і комітет із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, правової політики, правосуддя.

— Пане Валерію, вас знають як багаторічного депутата Київради та знавця проблем столиці. Коли нарешті буде призначено вибори мера Києва і міськради?

— Уже в перший день нової Верховної Ради наша фракція подала проект постанови про призначення виборів київського міського голови на 2 червня 2013 року. Але буде так, як визначиться парламент.

— Чи може ця ВР ухвалити закони про повернення райрад у Києві?

— Я вважаю, ради в районах Києва не потрібні. Повинні бути виконавчі комітети Київради — не адміністрації, які представляють гілку виконавчої влади і не мають відношення до місцевого самоврядування, а розпоряджаються ресурсом громад замість них самих. На жаль, у нас бюджет забирається на гору, а вже звідти розподіляється на місця. Натомість, за європейською традицією, бюджети мають формувати знизу.

 

ДОВІДКА «УМ»

Валерій Карпунцов

Народився у 1978 р. в Ніжині на Чернігівщині.

«Головний юрист Кличка» закінчив юрфак Київського університету. Каже, що за час навчання не мав жодної «четвірки» й працювати почав лише студентом — «була і приватна практика, і державна служба». Крім іншого, працював керівником юридичного департаменту партії «Наша Україна» (2007), а за цієї влади — першим заступником голови Держагентства з управління національними проектами (звільнився, коли «УДАР» задекларував свою опозиційність).

До обрання в парламент був депутатом Київради від «УДАРу». На виборах до ВР отримав 13–те місце в списку партії.

Одружений, з дружиною–лікарем вони виховують двох доньок (5 років і 10 місяців).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>