Кінець світу? З Путіним — не дочекаєтесь

21.12.2012
Кінець світу? З Путіним — не дочекаєтесь

Володимир Путін під час прес–конференції. Фото Рейтер.

Через чотири роки після перерви на прем’єрство Володимир Путін повернувся до великих прес–конференцій. Три години в прямому ефірі державних телеканалів президент Росії розповідав про економічні успіхи влади, внутрішню та зовнішню політику, проблему усиновлення російських дітей іноземцями, своє здоров’я, стосунки з Жераром Депардьє і, звісно, кінець світу — як було не зачепити найпопулярнішу останнім часом тему. Згадав і про Україну, яка поки що не подала заявки на вступ до Митного союзу й «припустилася стратегічної помилки», відмовившись віддати Росії свою ГТС.

Це вже восьмий такий брифінг ВВП–президента в історії його перебування на посаді глави держави, але вперше Путін спілкувався з журналістами не в Кремлі, а у Центрі міжнародної торгівлі. Ажіотаж був вражаючий: на прес–конференцію акредитувалося 1040 російських та 186 закордонних журналістів. Тож не дивно, що замість запланованих трьох президент відповідав на запитання чотири з половиною години. До слова, брифінг президента збігся з Днем працівника органів держбезпеки РФ — як чекіст, які колишніми не бувають, Володимир Володимирович ще зранку привітав зі святом своїх колег.

 

 

Про «закон анти–Магнітського», американців і «дурочку»

Прозвітувавши про шалені економічні успіхи Росії (дещо скромніші, ніж торік, але «на тлі економічної ситуації у світі результат хороший», ВВП мужньо взявся відповідати на запитання. Серед яких траплялися й досить гострі (звісно, на тлі загальної ситуації зі свободою слова в РФ).

Першим було запитання про так званий «закон анти–Магнітського» — запровадження Держдумою заборони на всиновлення російських дітей американцями у відповідь на ухвалення Конгресом США «чорного списку» причетних до корупції російських чиновників.

Путін зауважив, що цей «чорний список» «отруює російсько–американські відносини, тягне їх у минуле. Це, безумовно, недружній щодо Російської Федерації акт». За словами ВВП, «один антирадянський закон (скасовану поправку Джексона—Веніка. — Ред.) замінили на інший, антиросійський. Тому, думаю, пропозиція [прем’єр–міністра Дмитра] Медведєва підтримувати російські сім’ї, які всиновлюють російських дітей, цілком правильна».

Угоду між Росією та США про всиновлення господар Кремля назвав неефективною: «Навіщо така угода? «Дурочку включили просто — і все». І обурився, що «партнери у Штатах дбають про права людини в наших тюрмах, хоча в них там у самих повно проблем».

Про кінець світу

На запитання, чи розповідають йому помічники такі популярні цими днями анекдоти про кінець світу, Путін зауважив, що не розповідають — «бояться». Тоді один із них, для прикладу, президентові розповіли журналісти: «Путін стільки всього обіцяє, тому що точно знає, коли настане кінець світу».

ВВП урвав промовця зауваженням, що дійсно точно знає, коли настане кінець світу: «Через 4,5 мільярда років — за підрахунками вчених, тоді має погаснути Сонце. Правда, до цього наше світило встигне перетворитися в Білого Малого Карлика, але до того часу життя на Землі вже закінчиться, — продемонстрував знання геофізичних процесів російський лідер. — Чого боятися, якщо це неминуче?»

Про Медведєва, авторитаризм і помилки

Поцікавилися представники ЗМІ у колишнього прем’єр–міністра, чи задоволений він роботою свого наступника ще й на цій посаді — Дмитра Медведєва. Виявилося, що, в цілому, задоволений. «Дмитро Анатолійович упродовж чотирьох років виконував обов’язки глави держави, а це досвід колосальний», — зауважив Володимир Володимирович. І висловив упевненість, що цей досвід його партнер по кремлівському тандему застосує на новому місці роботи. «Хоча це важка робота, по собі знаю».

Запитання про те, наскільки життєздатним, на його думку, є запроваджений ним за 12 років при владі «авторитарний режим» і чи не заважає він країні розвиватися, Путін навіть здивувався. «Я вважаю, що ми забезпечили стабільність як обов’язкову умову для розвитку. Я вважаю це надзвичайно важливим. Але назвати цю систему авторитарною не можу», — наголосив президент. І навів доказ: мовляв, був би авторитарним — не відійшов би від президентства після двох дозволених Конституцією термінів поспіль, а просто змінив би основний закон. Адже 300 потрібних для цього голосів у Держдумі правляча «Єдина Росія» мала «з головою». «Порядок, дисципліна й дотримання букви закону не суперечить демократичним форма правління», — додав ВВП.

При цьому за 12 років роботи на чолі влади великих помилок Путін не допустив — принаймні сам він у цьому переконаний. «Мабуть, помилки були, але сказати, що вони були якимись системними, що хотілося б, озираючись назад, щось виправити — абсолютно щиро вам кажу: якби таке було, я б зараз про це сказав», — запевнив глава РФ.

Про корупцію і традиції

Щодо обіцяної боротьби з корупцією, то, за словами президента, вона не може бути простою. «Це, звісно, одна з наших проблем, але вона традиційна. Знаєте, є такий історичний анекдот. Коли Петро І запропонував генерал–прокуророві Павлу Ягужинському страчувати за розкрадання, той відповів: «З ким залишишся, государю? Ми ж усі крадемо», — нагадав Путін. І серйозно додав, що питання корупції прямо пов’язані з розвитком економіки: — Усі країни, чиї ринки розвиваються, так або інакше вражені цією недугою».

Водночас боротьба таки ведеться: торік, за словами президента, за корупцію було притягнуто до відповідальності близько 800 тисяч осіб, у тому числі й «людей, наділених особливим статусом — чиновників, депутатів, співробітників правоохоронних органів».

Про Україну

Не обійшлося і без запитань про Митний союз та ймовірне приєднання до нього України. Очільник Росії запевнив, що про вступ нашої держави в це утворення поки не йдеться — лише тому, що Україна досі не подала відповідної заявки.

«Ми розуміємо стурбованість українського керівництва тим, що з розвитком Митного союзу частину функцій держав, які до нього входять, буде передано на наднаціональний рівень. Але Україні вже зараз дедалі важче вирішувати свої економічні питання, пов’язані з роботою на ринку Митного союзу. Наприклад, регулярні рішення про квоти на труби, низку інших товарів... Ми не даємо Україні митних квот не тому, що не хочемо, а тому, що це віднесено до компетенції наднаціональних органів. Наші українські колеги до якогось часу думали, що ми жартуємо. Але зрозуміли, що це не жарти», — зазначив ВВП.

І вкотре послав «стурбованому» українському керівництву недвозначний месидж, нагадавши, яке велике значення «для функціонування цілих галузей української економіки і збереження робочих місць» має ця проблема. І повідомив: «Зараз українські партнери шукають вихід із цієї ситуації, такі форми співпраці з Митним союзом, який був би прийнятний для України, але вписувався в ті правові норми, які покладені в основу функціонування цього інтеграційного об’єднання».

Про те, чому в останній момент було скасовано його нібито призначену на 18 грудня зустріч із Віктором Януковичем, президент РФ не розповідав. Зате наголосив, що Україна «свого часу зробила стратегічну фундаментальну помилку». «Ми пропонували разом із європейцями узяти в оренду газотранспортну систему України, не порушуючи українського законодавства, не забираючи її у власність, залишаючи її у власності Української держави. Узяти під оренду й одночасно взяти на себе зобов’язання з розвитку й завантаженню української ГТС. Але наші українські партнери відмовилися.

Тепер Росія будує газогони в обхід України — «Північний потік» уже діє, запуск «Південного» попереду, а на сході Росії «будемо розвивати поставки зрідженого газу». Тож «такої залежності від традиційних транзитних держав уже не буде. І постане питання взагалі про доцільність існування ГТС України».

Утім не все ще втрачено. Могутній сусід і зараз «готовий до діалогу». І якщо господарчі суб’єкти «й надалі працюватимуть як найближчі партнери та справжні друзі», «компромісне рішення знайдеться», пообіцяв турботливий Володимир Володимирович.

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

 

Останнім часом у російському інтернеті ходять чутки про погіршення здоров’я Путіна. То він на якийсь час узагалі зник із об’єктивів телекамер, а коли з’явився, то накульгував і йшов із неприродно напруженою спиною.

Проте на запитання про самопочуття (а також про те, кому вигідні чутки про його нібито погіршення) Путін відповів лаконічно: «Це вигідно політичним опонентам, які намагаються поставити під сумнів легітимність і дієздатність влади. А я на запитання про здоров’я можу відповісти традиційно: не дочекаєтесь!»

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>