Бій із «кнопкодавами» на Хрещатику

21.12.2012
Бій із «кнопкодавами» на Хрещатику

Мітингувальники намагаються прорватися до Київради. Фото з сайту UNN.

Поки парламент узяв паузу в сесійних засіданнях, епіцентр протистояння в столиці вчора перемістився до Київради. Уперше за довгий час її засідання містило не лише інтригу, а й засвідчило певну вагу муніципальної опозиції та громадськості.

На вчорашньому засіданні міська рада мала повторно розглядати рішення щодо забудови Гостинного двору. Як писала раніше «УМ», наближена до групи Фірташа — Бойка фірма «Укрреставрація» хоче «реставрувати» старовинний Гостинний двір на Контрактовій площі під черговий торговельний центр з автостоянкою.

Близько дев’ятої ранку, попри 15–градусний мороз, під стіни Київради почали сходитися мітингувальники — громадські захисники історичних пам’яток. Вони наполягали пропустити їх до приміщення. Буквально за день до цього деякі народні депутати обіцяли провести в сесійну залу КР усіх охочих для сприяння справедливому рішенню. Втім цього не сталося. Міліція, зокрема загони «Беркута», стали живим заслоном біля вхідних дверей. Штовханина із намаганням прорватися тільки ущільнила «спецназівців».

У самій сесійній залі всього 36 із 86 депутатів проголосували за внесення на розгляд проекту постанови про скасування рішення щодо Гостинного двору. «Депутати просто фізично відгороджуються силовиками. Ми провели зустріч із Михайлом Кучуком (заступник голови КМДА. — Авт.) і Сергієм Целовальником (начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища), домовилися з ними про інтелектуальну співпрацю, але оскільки в даному випадку вони рішення не ухвалюють, дорадчо–експертну діяльність не можна вважати заміною політичного рішення», — сказав у коментарі «УМФ» активіст громадської ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.

Підтримати киян і врятувати архітектурну пам’ятку в сесійний зал прийшли представники парламентських фракцій «УДАР» і БЮТ, зокрема й ті, які ще недавно були депутатами Київради. Саме на вчорашньо­му засіданні припиняли повноваження обраних до Верховної Ради й видавали мандати наступним «списочникам», які пройшли до міськ­ради — від «УДАРу», БЮТ, Блоку Черновецького та ін. «УДАРівці» почали виступи із заклику до керівників фракцій здати секретарю КР Галині Герезі картки відсутніх депутатів і провести персональне голосування.

«Фракція «УДАР» виступає за персональне голосування депутатів у Верховній Раді, і цей принцип вони намагатимуться відстоювати всюди, тим більше — у Київраді, яка зараз ухвалює багато питань, що суперечать інтересам столичної громади», — заявив із трибуни нардеп–«УДАРівець» Валерій Карпунцов. Він віддав Герезі картку відсутнього на сесії депутата, голови провладного «Громадського активу Києва» Олександра Пабата. «Як народний депутат я зобов’язаний реагувати на будь–які порушення», — пояснив Карпунцов у коментарі «УМ».

«Сторонні люди, які ходять по залу, заважають роботі і творять бедлам», — скаржилися ГАКівці на примус до особистого голосування. Згодом сталася сутичка між нардепом від «УДАРу» Ярославом Гінком та депутатом КР від Народної партії Олександром Ліщенком, який голосував картками кількох сусідів. Галина Герега оголосила перерву.

Загалом, намагання опозиції далися взнаки. «Вперше на моїй пам’яті Київрада голосує персонально. Винятково завдяки тому, що в залі присутні більше 20 народних депутатів, які не дають депутатам Київради голосувати за своїх колег. Результати колосальні — фактично БЮТ і «УДАР» отримали блокуючий пакет із принципових питань», — зазначив депутат КР від «УДАРу» Андрій Странніков.

Нагадаємо, в Київраді свого часу була «помаранчева» більшість, однак масове «тушкування» спершу під прапори Черновецького, а потім — Партії регіонів зробили київською владою тих, кого кияни владою не обирали. Тепер з’явилася надія, що це викривлення хоча б частково буде виправлено.

«Сьогодні провладна більшість не могла протягнути жодного свого рішення, оскільки елементарно не вистачало голосів. Якщо така тенденція збережеться, то опозиція в КР справді набере належної ваги. Адже наразі київська міська влада звикла не зважати на опозиційні фракції», — сказав у коментарі «УМ» Андрій Странніков.

Анна ДАНИЛЕНКО

 

ГРОШІ

Учора Київрада прийняла до розгляду бюджет столиці та програму соціально–економічного розвитку на 2013 рік. «За» проголосували 75 депутатів.

Перед розглядом до депутатів звернувся голова КМДА Олександр Попов, який закликав не голосувати за прийняття бюджету. «На мою думку, попередній уряд припустився помилок. І головна помилка в тому, що при прийнятті держбюджету не було консультацій з місцевою владою, — сказав «регіонал» Попов, критикуючи власне партійне керівництво. — Ми чекаємо на призначення нового уряду, аби одразу вступити в контакт для подальших перемовин. Саме тому я закликав депутатів Київради не приймати бюджет в представленій редакції, а прийняти його до розгляду й обговорення».

Як повідомив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, для стабільного розвитку в бюджеті Києва на 2013 рік не вистачає 4 мільярдів гривень.