Самозахист? Без зброї!

20.12.2012

Після масового вбивства учнів у школі Ньютауна дискусія щодо доцільності вільного продажу зброї у США розгорілася не на жарт. Хмизу у вогонь підкинула нова трагедія — позавчора у передмісті Лонгмонта, штат Колорадо, чоловік застрелив трьох людей, а потім застрелився сам. Як повідомляє сайт газети «Ю–Ес–Ей тудей» із посиланням на місцевого шерифа, вранці у вівторок до поліції зателефонувала жінка. Повідомивши свою адресу, вона закричала «Ні, ні, ні!», а потім ці крики обірвав звук пострілу. Через мить чоловічий голос у слухавці повідомив, що збирається накласти на себе руки. Виїхавши за вказаною адресою, правоохоронці виявили в будинку чотири тіла. Поліція з’ясовує обставини і мотиви трагедії.

А згодом 11–річний шестикласник школи в передмісті Солт–Лейк–Сіті, штат Юта, прийшов до школи з пістолетом. Він похвалився двом однокласникам, що проніс зброю до школи для самозахисту — на випадок, якщо станеться щось таке, як минулої п’ятниці у школі «Сенді–Хук», де було вбито 20 дітей. Діти одразу доповіли про зброю вчителю, який викликав поліцію. У відділку шестикласник зізнався, що взяти з собою зброю до школи для самозахисту йому порадили батьки. Поліція також перевіряє заяву однієї з однокласниць хлопця, яка стверджує, що той цілився пістолетом їй у голову, погрожуючи вбити. Тепер його утримують у відділенні для неповнолітніх злочинців і можуть виключити зі школи.

Після шкільної стрілянини в Коннектикуті президент Барак Обама, який раніше жорстко відстоював конституційне право американців на носіння зброї, змінив свою думку. І заявив про готовність поновити заборону цивільному населенню володіти бойовою наступальною зброєю. На федеральному рівні така заборона вже діяла у США у 1994—2004 роках. Речник Білого дому Джей Карні додав, що президент домагатиметься й інших законодавчих змін, які унеможливлять повторення трагедії у Ньютауні. Втім противники дозволу на носіння зброї не надто вірять у перспективність таких обіцянок. «Мене більше турбує те, що через місяць вас, журналістів, тут уже не буде. Ми повернемося до звичного життя. Це буде нецікаво. Станеться інша катастрофа чи інша подія світового значення, про нас забудуть, а згадають лише у першу річницю трагедії. Усі знають, що саме так і буває», — заявив один з батьків жертв трагедії у Ньютауні.

Але боротися з традиціями непросто. На 310 мільйонів мешканців США, включно з немовлятами, припадає 270 мільйонів гвинтівок і пістолетів у приватній власності — справжній арсенал масового знищення. Для порівняння, у всьому світі в приватній власності перебуває 650 мільйонів одиниць зброї. Тобто американці зосередили у своїх домівках майже половину світового арсеналу. Щодня у Сполучених Штатах цей арсенал вбиває в середньому 25 осіб. Чи здатні жорсткіші закони зменшити цю цифру? З цього приводу у США нині точаться палкі дискусії.

У деяких штатах одержати зброю легше, ніж водійські права. Сильне лобі власників зброї, Національна стрілецька асоціація, відштовхується від протилежного: мовляв, якби вчителі й учні були озброєними, то вони могли б зупинити трагедію зі стріляниною. Натомість більшість американців, якщо вірити опитуванням, уже не поділяють такої точки зору. Вони покладають сподівання на останні обіцянки президента Обами.

Колишній генсек ООН Кофі Аннан сформулював проблему так: «Кількість жертв, які полягли від зброї у приватній власності останніми роками, є значно більшою, ніж кількість загиблих від вибуху атомної бомби в Хіросімі чи Нагасакі». Ручна вогнепальна зброя, за його визначенням, — це «справжня зброя масового знищення».

Приклад успішної відмови від масового володіння зброєю у США є — свого часу такі самі традиції мала й Австралія, але успішно змінила законодавство. Поворотним пунктом у цьому питанні став 1996 рік. Наприкінці квітня в тасманському Порт–Артурі юнак застрелив 35 людей. Після цього і громадськість, і ЗМІ, й політики зійшлися на тому, що потрібні жорсткіші правила. Тодішній прем’єр–міністр Джон Говард, маючи на увазі любов американців до зброї й пов’язані з цим трагедії у США, заявив: «Ми не хочемо, щоб американська хвороба прийшла і до нас». Згоди на рівні всієї держави було досягнуто швидко. Відтоді стрілецька зброя в Австралії доступна лише для тих, хто вкаже вагому причину для її придбання — наприклад, мисливство. Самооборона більше до цього переліку не належить. Після ухвалення відповідних змін до законодавства випадків масових убивств на кшталт ньютаунського в Австралії більше не відбувається. Хоча до 1996 року вони траплялися нерідко.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>