Повернути Києву Магдебурзьке право

20.12.2012

Депутати від об’єднаної опозиції серед перших законопроектів, поданих на розгляд парламенту, пропонують відновити в Києві цілісну систему місцевого самоврядування: повернути столиці районні ради, ліквідовані у вересні 2010 року, а також зобов’язати виконавчу владу призначати на посаду голови міськдержадміністрації особу, яку обирають кияни, а не ставить «згори» Президент. Для цього двоє членів фракції «Батьківщина», активісти партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко та Ксенія Ляпіна, представниця столичного 216–го мажоритарного округу, вчора зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про столицю України — місто–герой Київ». Народні депутати переконані, що прийняття цього законопроекту відновить самоврядування, якого зараз у столиці практично немає. Найближчі вибори до районних рад у столиці автори законопроекту пропонують провести одночасно з ви­борами в міськраду Києва. Хоча наразі термін кампанії з виборів мера залишається невизначеним.

Внесення «київського» законопроекту відповідає виборчим зобов’язанням опозиціонерів. «Питання розвитку самоврядування у столиці зараз занедбане, — говорить у коментарі «УМ» Ксенія Ляпіна. — Взагалі, це право Київради — затверджувати чи ні районні ради в місті — породжує конфлікт інтересів. Депутати Київради просто не хочуть належним чином ділитися повноваженнями».

На останніх виборах міським головою став Леонід Черновецький, який дуже швидко себе дискредитував і фактично певним чином виправдав «силове» рішення Президента Януковича про призначення керівником КМДА Олександра Попова. Для упередження таких сценаріїв є пропозиція обирати мера у два тури, як Президента, щоб переможець виборів набирав не менше 50% голосів. «Ця пропозиція ще буде обговорюватись із нашими партнерами й колегами, — каже пані Ляпіна. — Але ми вважаємо, що в багатомільйонному місті це особливо доцільно».

На сьогодні у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів, що пропонують внести зміни до закону про столицю. Зокрема, це проект №1032 (автори — «УДАРівці» Віталій Кличко, Віталій Ковальчук, Валерій Карпунцов), в якому також пропонується об’єднати посади київського міського голови і голови столичної міськдержадміністрації, про те саме — проект №1032–1 від депутатів із «Батьківщини», а також проект №1083 (автори — БЮТівці Андрій Павловський, Володимир Бондаренко, Юрій Одарченко та ін.) — про розподіл повноважень між Київрадою та районними в місті радами.

Уже на початку роботи нового парламенту, 14 грудня, з’явилося між­фракційне об’єднання «Столиця України», до якого увійшли 12 опозиційних нардепів: Володимир Бондаренко (керівник), Олександр Бригинець, Дмитро Андрієвський, Ксенія Ляпіна, Віталій Ярема, Сергій Терьохін, Леонід Ємець, Андрій Іллєнко, Олександр Чорноволенко, Володимир Яворівський, Володимир Ар’єв, Микола Катеренчук та Олесь Доній. Мета та сама — відновити в Києві справжнє самоврядування, виходячи з принципів Магдебурзького права. «Столиця України» наполягатиме на поверненні районних рад та обранні міського голови у два тури, на забороні неправомірних вилучень із київського бюджету на користь державного, на демонополізації послуг «Київ­енерго», «Київгазу» та «Київводоканалу», на зосередженні коштів київського бюджету на підтримку працівників бюджетних установ, на першочергових питаннях благоустрою міста.