Синдром середньовіччя

18.12.2012
Синдром середньовіччя

Минулої суботи вранці, в День працівників суду, від рук неймовірно жорстоких нападників загинули 58–річний суддя Володимир Трофімов, його 59–річна дружина, 30–річний син та 29–річна невістка. Усіх їх спочатку вбили, а потім ще й обезголовили. Причому, за даними експертів, молодшому Трофімову відрубували голову, коли хлопець ще був живим... За допомогу в розкритті злочину обласна міліція обіцяє грошову винагороду — 200 тис. грн.

 

Дрібні справи, розкішна колекція

Першим свідком трагедії став син дружини судді від першого шлюбу, який, не додзвонившись до рідних, приїхав до них додому. Саме він і зателефонував до міліції. На місце кривавої розправи одразу ж виїхало близько півсотні слідчих та експертів прокуратури й міліції. Наступного дня Харків відвідали Генпрокурор Віктор Пшонка, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та голова СБУ Ігор Калінін.

Хід слідства під особистий контроль взяв Президент Віктор Янукович. Тож розслідуванням резонансного злочину наразі займається міжвідомча група, до складу якої ввійшли фахівці з усіх правоохоронних відомств. Кримінальну справу порушили за статтею «Умисне вбивство».

За словами Генпрокурора Віктора Пшонки, слідство розглядає три основні версії: убивство, пов’язане з професійною діяльністю, убивство з метою заволодіння майном і вбивство на замовлення. Пан Пшонка зауважив, що слідство не відкидатиме й інших версій, які можуть виникнути під час розслідування злочину.

Що стосується роботи Володимира Трофімова, який походив із суддівської сімейної династії, то він не вів гучних резонансних справ. Скажімо, на своєму останньому засіданні слуга Феміди розглядав справу про несплату аліментів, а перед цим виніс досить м’який вирок по ДТП, присудивши убивці пішохода три роки в’язниці. Найчастіше ж до його рук потрапляли справи про розлучення та дрібні крадіжки. Утім слідчо–оперативна група вивчає всі винесені суддею вироки.

Більш перспективною, з точки зору слідства, є версія про крадіжку майна, оскільки покійний суддя мав репутацію одного з провідних нумізматів України і в цій якості був добре відомий за кордоном. Також любитель старовини колекціонував нагороди часів Другої світової війни та антикварні статуетки. За неперевіреною інформацією, колекція Володимира Трофімова могла коштувати кілька мільйонів доларів. Хоча побут сім’ї судді був дуже скромний: старі меблі, давній ремонт тощо.

«Сьогодні ми вивчаємо реєстр предметів, які завше є у кожного колекціонера, у тому числі були вилучені електронні носії: системний блок комп’ютера, ноутбука, — каже голова СБУ Ігор Калінін. — Також проводимо інвентаризацію усієї колекції, оскільки в нас є свідки — колекціонери, які знали, що в ній було. У розслідуванні злочину задіяні експерти СБУ та оперативні співробітники, які допоможуть з’ясувати особисті зв’язки загиблих».

За словами очільника вітчизняної спецслужби, сліди вбивць шукатимуть і за кордоном, оскільки хобі покійного могло зацікавити когось за межами України. Правоохоронці не виключають, що деякі старовинні монети вбивці прихопили з собою і що свій злочин вони ретельно планували. На це, за словами Генпрокурора Пшонки, вказують деякі обставини, які спеціалісти поки що не готові озвучити. В цілому ж у справі призначено більше тридцяти експертиз.

Професійні кілери чи ображені?

За попередніми даними, нападників було щонайменше двоє і вони завчасно готувалися до скоєння злочину. Згідно з неофіційною версією, яку на правах анонімності окремим ЗМІ висловив один судмед­експерт, голови своїм жертвам убивці відтяли важкою зброєю на кшталт мачете, шаблі чи тесака. Мовляв, зріз «пройшов як по маслу». На думку аноніма, це потрібно було для того, аби слідчим не вдалося точно визначити вид зброї, з якої в голову були застрелені всі члени родини.

Самі голови, за словами Віктора Пшонки, найвірогідніше були ретельно покладені у поліетиленові непроникаючі пакети, оскільки на снігу не залишилося жодної краплини крові. Тож уже за кілька годин оперативники обшуковували приміщення Фрунзенського райсуду та взяли його під охорону, побоюючись провокації — підкидання голів саме туди.

Неадекватно жорстока поведінка нападників, від якої віє кривавими традиціями середньовіччя, за словами психолога Бориса Хомуленка, може свідчити про крайній ступінь їхнього психічного розладу. «Була вбита вся родина, а це означає, що злочинець бачив у цих людях відображення своєї родини, якій, можливо, якимось чином нашкодив Трофімов, — припускає психолог. — Голови ж він прихопив для підтвердження зробленого або для того, аби здійснити певний ритуал. Я думаю, що на місці злочину було двоє, один з яких — ображений».

Родина покійного судді, за словами сусідів, вела досить скромний спосіб життя. Вони не носили дорого одягу, не мали власного автомобіля, жили у скромній трикімнатній квартирі по Московському проспекті. За словами голови Апеляційного суду Харківської області Андрія Солодкова, у пана Володимира залишилися старенькі батьки — 90–річна мати та 86–річний батько, з якими наразі працюють психологи.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>