Церква в нас єдина... московська?

Церква в нас єдина... московська?

Як офіційно заявляє Кіровоградська єпархія УПЦ Київського патріархату, цими днями стався безпрецедентний випадок. Обласна державна адміністрація своїм розпорядженням перевела релігійну громаду в іншу юрисдикцію без відома самої громади, її настоятеля та правлячого архієрея. «УМ» дізналася, що всі маніпуляції відбулися навколо багатостраждальної парафії Рівноапостольного князя Володимира УПЦ КП в смт. Новоархангельськ. Тепер вона, сама цього не знаючи та не бажаючи, за рішенням місцевих чиновників опинилася в Московському патріархаті. Про це стало відомо з розпорядження №729­р голови Кіровоградської ОДА Ларіна С. М. від 30 листопада 2012 року.

Ласi до Лассi

Ласi до Лассi

Протилежні оціночні судження щоразу викликають три творіння місцевих скульпторів. А все почалося зі скандального монументу героям­десантниками на набережній Керчі, про що писала «УМ». До самої ідеї возвеличити воїнський подвиг періоду Другої світової жодних претензій немає. А от до художнього втілення коштом міського бюджету — питань чимало.

«Буржуазному націоналісту»

«Буржуазному націоналісту»

Син хорунжої Українських січових стрільців та Української галицької армії Олени Степанів та генерал­хорунжого армії УНР Романа Дашкевича помер 25 лютого 2010 року. Меморіальну дошку сьогодні встановили на фасаді будинку по вулиці Винниченка, 24. Це будинок Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства НАН України, де протягом останніх 20 років життя працював історик.

До останнього подиху

До останнього подиху

У вівторок вранці уманських рятувальників викликали на пожежу по вулиці Урицького: у двоповерховому житловому будинку горіла трикімнатна квартира, в якій перебували 62­річний інвалід та його чотирирічна внучка. Одягнувши кисневі апарати, рятувальники миттю кинулися у приміщення, повне диму. Дівчинку, котра була вже без свідомості, знайшли першою в одній із кімнат і швидко винесли на свіже повітря. В ту мить у дитини й зупинилося серце.

Після пологів — на «фотосесію»

Після пологів — на «фотосесію»

Важко уявити, як отетеріли новоспечені матусі, випадково натрапивши в інтернетi на фотознімки своїх щойно народжених немовлят на руках у медсестер дніпропетровського пологового будинку № 1, розташованого в самісінькому центрі міста. До того ж «фотосесія» відбувалася у відділенні, де лежать і мами, і діти з проблемами здоров’я.

За проїзд віддав... ногу

За проїзд віддав... ногу

Чоловік повертався додому пізно ввечері: сів у «маршрутку», а там iз нього зажадали чотири гривні за «нічним тарифом». Нагадаємо, в Херсоні та Миколаєві після опівночі в міських «маршрутках» діє подвійний тариф. Пенсіонеру це не сподобалося, і він iз кулаками напав на водія. Як пізніше розповіли правоохоронцям пасажири, чоловік був п’яний і агресивно налаштований.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Передбачити долю

Передбачити долю

«Андрію, Андрію, я на тебе коноплі сію, дай мені знати, з ким їх буду брати», — так наші прабабусі починали ворожити на свою долю цього дня. При цьому дівчина сіяла на вулиці зерна маку, льону, коноплі чи пшениці, нагрібала у жменю зернин зі снігом та несла до хати. Коли сніг танув, рахувала їх кількість: якщо парна — бути їй у парі, а якщо непарна, то, схоже, бути їй цього року самотній.

Марко Вовчок підкорилася не всім

Марко Вовчок підкорилася не всім

На Першому каналі Українського радіо нарешті підбили підсумки радіодиктанту, який усі бажаючі писали 9 листопада. Цьогоріч його текст був присвячений постаті письменниці Марії Вілінської, більше відомої під псевдо Марко Вовчок. Автор тексту, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко, рясно «начинив» радіодиктант пунктуацією та складними випадками написання деяких слів. Тому не всі з понад 15 тисяч учасників (це, зауважимо, тільки ті, хто надіслав свою роботу в Київ) впоралися iз завданням. Текст про Марка Вовчка подужали тільки двоє учасниць — пенсіонерка зі Львова, колишня вчителька української мови 72­річна Ольга Петрівна Чупик та восьмикласниця Житомирської гуманітарної гімназії №23 Дана Памірська. Обидві отримають спеціальні подарунки та грошові премії в розмірі 5 тисяч гривень. Ще 35 учасників написали диктант лише з однією помилкою. До речі, наймолодшій учасниці радіодиктанту — Христинці Дехтяренко з Тернополя — немає ще й п’яти років, а найстаршій — Марії Самус із Полтави — виповнилося вже 94, повідомляють на Першому каналі УР.

Всі статті рубрики